cs.detector.media
08.09.2022 10:37
«Вясна» про засудження правозахисниці Рабкової та волонтера Чепюка: Ми не припинимо своєї правозахисної діяльності
«Вясна» про засудження правозахисниці Рабкової та волонтера Чепюка: Ми не припинимо своєї правозахисної діяльності
«Вясна»: Вирок Марфі Рабковій та Андрію Чепюку став черговим актом репресій щодо правозахисного центру, його членів та волонтерів.

У вівторок, 6 вересня, суд у Мінську засудив до 15 років виправної колонії правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру «Вясна» Марфу Рабкову, а волонтера «Вясни» Андрія Чепюка до 6 років колонії. Суд в закритому режимі тривав понад чотири місяці.

Також строки отримали вісім політв'язнів-анархістів: Олександр Францкевич (17 років колонії), Акіхіро Гаєвський Ханаді (16 років колонії), Олексій Головко (12 років колонії), Павло Шпетний, Микита Дранець, Олександр Козлянко (по 6 років колонії), Андрій Марач та Данило Чуль (по 5 років колонії).  

Трьох політв'язнів, зокрема Марфу Рабкову, слідчі назвали організаторами та керівниками низки «організованих злочинних груп, які мали автономні осередки у регіонах Білорусі зі своїми лідерами».

Центр «Вясна» висловив рішучий протест через засудження Марфи Рабкової, Андрія Чепюка, репресій щодо членів організації та проти громадянського суспільства Білорусі  і заявляє, що не припинить своєї правозахисної діяльності.

Центр нагадує, що у колонії продовжують утримувати юриста гомельського відділення «Вясни» Леоніда Судаленка та волонтерку Тетяна Ласицю, у СІЗО утримуються керівник «Весни» Алесь Біляцький, член Ради «Весни» та віце-президент FIDH Валентин Стефанович, юрист та координатор «вільних виборів» Володимир Лабкович. Через арешти та обшуки пройшли десятки правозахисників, які тривалий час працювали в організації.

«Ми вимагаємо негайно звільнити Марфу Рабкову та Андрія Чепюка, а також Алеся Біляцького, Валентина Стефановича, Володимира Лабковича, Леоніда Судаленка та Тетяну Ласіцю. Ми наголошуємо на неприпустимості засудження вісьмох політв'язнів – анархістів виключно у зв'язку з їхніми переконаннями та ненасильницькою реалізацією своїх прав і свобод. Ми вимагаємо припинити репресії в країні та звільнити всіх політичних в'язнів. Ми закликаємо міжнародні організації та правозахисників усіх країн висловити свій рішучий протест проти грубого порушення прав людини та переслідування правозахисників у Білорусі», – говориться в заяві.

Центр «Вясна» заявив, що всі вони були безпідставно засуджені через мирну реалізацію свого права на мирні збори, свободу вираження думок, а Марфа Рабкова та Андрій Чепюк також – за ненасильницьку діяльність, спрямовану на захист прав людини та основних свобод.

«Справжньою метою слідства було створення умов для позбавлення волі перерахованих осіб за їх переконання, мирну реалізацію своїх конституційних та загальновизнаних прав, а щодо Марфи Рабкової та Андрія Чепюка – за безкомпромісно легітимну діяльність у Правозахисному центрі “Вясна”, за свою неухильну прихильність до виключно мирних способів захисту прав людини та основних свобод».

Правозахисники «Вясни» нагадали, що суд був проведений з порушенням духу та літери закону у закритому режимі, із забороною під загрозою кримінальної відповідальності поширення відомостей, що були предметом розгляду, у тому числі – доказів обвинувачення.

«Репресії проти "Вясни" та її членів є частиною ширших репресій проти громадянського суспільства в Білорусі: влада закрила понад 800 громадських організацій, внаслідок чого в країні не залишилося жодної легально чинної правозахисної організації. 1323 особи визнано правозахисною спільнотою політичними в'язнями».

У зв'язку з цими подіями правозахисний центр «Весна» заявляє, що він та наші колеги-правозахисники у Білорусі та за її межами здійснює мирну діяльність із захисту прав людини та основних свобод, гарантованих як Конституцією країни, так і міжнародними нормами у галузі прав людини.

«Будь-який тиск і переслідування членів нашої організації за здійснення такої діяльності є політично вмотивованим переслідуванням, що має на меті ослаблення та знищення нашої організації та загалом – свободи асоціацій у Білорусі. Ми впевнено заявляємо, що справжнім мотивом переслідування є наша спільна з усім правозахисним співтовариством Білорусі безкомпромісна боротьба за утвердження прав людини та демократичних цінностей, проти катувань та жорстокого, нелюдського поводження, яке принижує, а також наші дії на захист права на життя, свободи вираження, думок та мирних зборів. У зв'язку з цим ми дякуємо нашим колегам-правозахисникам з Білорусі, міжнародним та закордонним правозахисним організаціям, активістам і політикам, демократичним урядам та їхнім представникам, громадянам за підтримку нашої діяльності та виступам на підтримку наших позбавлених волі колег».

Нагадаємо, усіх засуджених звинуватили за 10 статтями Кримінального кодексу Білорусі, зокрема, за статтями про «організацію масових заворушень», «створення та керівництво злочинною організацією», «заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі із використанням ЗМІ або інтернету».

Марфі Рабковій призначено найбільший серед жінок термін у «політичній справі». Її тримають за ґратами в СІЗО з 17 вересня 2020 року.

До ув'язнення Рабкова разом із волонтерами центру «Вясна» вела спостереження за проведенням мирних зборів, а також брала участь у документуванні тортур та інших видів жорстокого поводження правоохоронців із затриманими учасниками акцій протесту.

Скріншот з сайту spring96.org

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status