cs.detector.media
07.09.2022 13:26
У Білорусі до 15 років колонії засудили правозахисницю центру «Вясна» Марфу Рабкову
У Білорусі до 15 років колонії засудили правозахисницю центру «Вясна» Марфу Рабкову
Їй призначено найбільший серед жінок термін у «політичній справі». Рабкову запроторили в СІЗО 17 вересня 2020 року.

У вівторок, 6 вересня, суд у Мінську засудив до 15 років виправної колонії правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру «Вясна» Марфу Рабкову.  

Як повідомляє «Вясна», суд в закритому режимі тривав понад чотири місяці.

Також строки отримали волонтер «Вясни» Андрій Чепюк (6 років колонії) та вісім політв'язнів-анархістів: Олександр Францкевич (17 років колонії), Акіхіро Гаєвський Ханаді (16 років колонії), Олексій Головко (12 років колонії), Павло Шпетний, Микита Дранець, Олександр Козлянко (по 6 років колонії), Андрій Марач та Данило Чуль (по 5 років колонії).  

Трьох політв'язнів, зокрема Марфу Рабкову, слідчі назвали організаторами та керівниками низки «організованих злочинних груп, які мали автономні осередки у регіонах Білорусі зі своїми лідерами».

Усіх засуджених звинуватили за 10 статтями Кримінального кодексу РБ, зокрема за статтями про «організацію масових заворушень», «створення та керівництво злочинною організацією», «заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі із використанням ЗМІ або інтернету».

Марфі Рабковій призначено найбільший серед жінок термін у «політичній справі». Її тримають за ґратами в СІЗО з 17 вересня 2020 року.

До ув'язнення Рабкова разом із волонтерами центру «Вясна» вела спостереження за проведенням мирних зборів, а також брала участь у документуванні тортур та інших видів жорстокого поводження правоохоронців із затриманими учасниками акцій протесту.

Скріншот з сайту spring96.org

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status