cs.detector.media
Мирослава Чорноусько
Юлія Панура
10.08.2022 11:30
Як зареєструвати громадську чи благодійну організацію під час війни
Як зареєструвати громадську чи благодійну організацію під час війни
Чому ініціативам варто реєструватися, яку форму обрати і як це зробити крок за кроком безболісно.

Із 24 лютого на гарячу лінію правової допомоги організаціям громадянського суспільства Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства почастішали звернення від активістів і волонтерів, які, наприклад, допомагають переселенцям або військовим ще з 2014 року, але досі не реєстрували організацію. Зараз такі ініціативи розширюють свої масштаби, залучають закордонних партнерів, а тому мають потребу винаймати працівників (наприклад, водіїв), офіційно залучати волонтерів, декларувати ввезення гуманітарної допомоги, орендувати приміщення тощо. Усе це комплексно й раціонально може робити саме зареєстрована організація, тому відкритість активістів та волонтерських чи гуманітарних ініціатив до реєстрації зростає.

Статистика свідчить, що за перші чотири місяці повномасштабного вторгнення в Україні було зареєстровано вчетверо більше громадських та благодійних організацій, ніж за весь 2021 рік. Ми радимо волонтерським і гуманітарним ініціативам реєструватися, аби реалізувати свій потенціал.

Офіційна реєстрація не лише накладає певні обов’язки (наприклад, організацію роботи відповідно до установчих документів, оновлення інформації про організацію, звітування перед державою), але й надає низку переваг. Зокрема, зареєстрована громадська чи благодійна організація може отримувати ґрантову підтримку, брати участь у проєктах міжнародної технічної допомоги, співпрацювати з владою, бізнесом й іншими організаціями громадянського суспільства, в тому числі з іноземними.

На зареєстровані організації поширюються не лише вимоги законодавства, але і його гарантії. Більше того, реєстрація фактично надає організації можливість бути «голосом» громадського сектору, рушієм необхідних, на думку організації, змін у законах та практиці їх застосування.

Держава подбала про доступність процедур реєстрації громадських і благодійних організацій. Для ініціатив із прифронтових територій є можливість реєструвати організацію за принципом екстериторіальності: якщо в межах адміністративно-територіальної одиниці ініціативи тривають бойові дії, реєструватися можна в будь-якому регіоні України. Водночас зараз обмежена можливість подавати реєстраційні документи онлайн.

Документи для реєстрації ГО подаються до Центру надання адміністративних послуг або до територіального органу Міністерства юстиції. Для реєстрації БО треба звернутись до Центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса. Поки не набули чинності останні зміни до Постанови КМУ № 209 від 6 березня 2022 року, яка регламентує «воєнні особливості» державної реєстрації, благодійні організації також реєстрували територіально органи Мін’юсту. Це потрібно врахувати тим ініціативам, як цікавилися порядком реєстрації раніше. Крім того, як і в мирний час, потрібно враховувати: якщо ви подаєте документи поштою, а не особисто, треба їх нотаріально засвідчити.

Навіть попри деякі зміни, механізм реєстрації ГО та БО є нескладним для засновників, а процес триває до трьох робочих днів.

Вибір форми БО чи ГО залежить передусім від мети. Якщо ініціатива займається захистом прав і свобод, задоволенням суспільних, економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів, то варто реєструвати ГО. Якщо ж ініціатива хоче надавати благодійну допомогу, слід зупинитися на БО. Також значення має кількісний склад засновників: для ГО необхідно від двох людей, тоді як БО може заснувати навіть одна людина. Нарешті, якщо засновниками ГО можуть бути фізичні особи, то для БО — як люди, так і компанії чи організації (крім органів державної влади, місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права).

Ініціативам, які планують реєструватися, варто розробити установчі документи так, щоб вони чітко відображали реальну мету організації та не обтяжували ГО чи БО в подальшій роботі. Пишучи статут організації, варто якнайширше вказувати напрями роботи, бо якщо пізніше вам захочеться їх розширити, доведеться проходити офіційну процедуру реєстрації змін у статуті. У гарячої лінії часто запитують алгоритм дій, коли організація планує подати заявку на отримання ґранту на новий напрям, не зафіксований у статуті. Часом організації просто не встигають подати заявку, бо на зміни статуту немає часу.

Ще одне положення статуту, яке часто ускладнює життя організаціям, — створення кількох колегіальних органів управління організацією (наглядової ради, ревізійної комісії) без об’єктивної потреби. Також радимо відразу прописувати у статуті механізм створення відокремлених структурних підрозділів організації.

Новостворені ГО та БО можуть подати документи для внесення їх до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час державної реєстрації або протягом десяти днів після неї. За результатами розгляду цих документів та внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, ГО чи БО вважаються для цілей оподаткування неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації. Ознаку неприбутковості присвоює податковий орган за основним місцем податкового обліку ГО чи БО.

У разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів до податкового органу подається реєстраційна заява за формою 1-РН з позначкою «зміни». До заяви додаються засвідчені підписом керівника або представника ГО/БО та скріплені печаткою (якщо вона є) копії установчих документів. Якщо установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», їхні копії подавати не потрібно. Заява та копії документів повинні бути подані протягом десяти календарних днів.

Також важливо знати, коли ознаку неприбутковості ГО/БО може бути скасовано. Неприбуткову організацію виключають із реєстру на підставі рішення податкової в разі:

ГО чи БО може дізнатися про скасування ознаки неприбутковості, особливо якщо вона переїхала, в кабінеті платника — там з’явиться рішення про виключення неприбуткової організації з реєстру.

Покрокова інструкція з реєстрації громадської організації в умовах війни:

Покрокова інструкція з реєстрації благодійної організації в умовах війни:

 

Юлія Панура, консультантка УНЦПД з питань оподаткування організацій громадянського суспільства та благодійності

Мирослава Чорноусько, консультантка УНЦПД з питань правового забезпечення свободи об’єднання

Ілюстративне фото: Фото автора RODNAE Productions / Pexels; інфографіка Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status