cs.detector.media
04.08.2022 16:04
«Верховний суд Криму» залишив чинним арешт журналістки Ірини Данілович
«Верховний суд Криму» залишив чинним арешт журналістки Ірини Данілович
Ірина Данілович залишиться під вартою щонайменше до 5 вересня.

«Верховний суд Криму» залишив чинним арешт журналістки Ірини Данілович, яку окупанти звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки.

Як повідомляє правозахисна ініціатива «Кримський процес» засідання відбувалося у закритому режимі, а сама Ірина Данілович брала у ньому участь дистанційно за допомогою відеозвʼязку.

«Суддя» Юрій Латинін розглянув апеляційну скаргу захисту та відмовив у її задоволенні. Ірина Данілович залишиться під вартою щонайменше до 5 вересня.

«Суддя» Латинін є колишнім українським суддею, проти якого порушено кримінальну справу за статтею про державну зраду. 

Ірина Данілович працювала медсестрою та вела сторінку у соцмережах, а також опублікувала кілька блогерських колонок на різних сайтах, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на території півострова. 

Окупанти затримали Данілович 29 квітня по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. У її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. 

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данілович перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя. Станом на вказане число вона перебувала там вже 13-ту добу з моменту викрадення. Адвокату не вдалося з нею зв'язатись, але вiдомо, що ФСБ порушила справу.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи та  їхніх інституцій через викрадення Данілович. Ексомбудсмен Людмила Денісова також звернулась до Комісії ООН через це викрадення.

Російські окупанти інкримінують Данілович роботу «з вибуховими "речовинами"». Їй загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис рублів (45 тис. грн), проте жінка своєї вини не визнає.

Окрім цього, погрожуючи вивезти в ліс та використовуючи інші засоби, співробітники ФСБ змусили Данілович підписати чисті аркуши паперу. Щойно журналістка підписала аркуші, їй повідомили, що в її сумочці знайшли двісті грамів вибухівки. Після цього представники ФСБ відвезли Данілович до «суду» для обрання запобіжного заходу.

Фото: особистий архів Ірини Данілович 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status