cs.detector.media
28.07.2022 13:27
Кримська правозахисниця Ірина Данілович заявила про побиття та тиск з боку ФСБ
Кримська правозахисниця Ірина Данілович заявила про побиття та тиск з боку ФСБ
Журналістка повідомила, що 5 липня її побив конвой ФСБ.

Кримська громадянська журналістка та правозахисниця Ірина Данілович, яку незаконно утримують в неволі, заявила про те, що співробітники ФСБ РФ продовжують тиск на неї.

Про це йдеться у листі, переданому Данілович із СІЗО, текст якого має в розпорядженні ZMINA.

«Я, Данілович І.Б., хочу заявити про те, що агресивні та протиправні дії з боку співробітників ФСБ м. Сімферополя не припиняються досі!» — написала вона.  

Так, журналістка повідомила, що 5 липня 2022 року під час етапування її до окупаційного «Київського райсуду» Сімферополя її побив конвой ФСБ.

Пізніше, 22 липня 2022 року, під час етапування з управління служби до сімферопольського СІЗО її та ще п’ятьох людей конвоїр ФСБ при багатьох свідках з особливою агресією зазначив, що їй «підкинули замало вибухівки» під час затримання. За його словами, якби він затримував Данілович, то «підкинув би більше» й водночас додав би «ще кілограм наркотиків», пише журналістка. 

Окупанти затримали Данілович 29 квітня по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. У її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. 

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данілович перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя. Станом на вказане число, вона знаходилась там вже 13-ту добу з моменту викрадення. Адвокату не вдалося з нею зв'язатись, але вiдомо, що ФСБ відкрила справу.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Эвропи та  їхніх інституцій через викрадення Данілович. Екс-омбудсмен Людмила Денісова також звернулась до Комісії ООН через це викрадення.

Російські окупанти інкримінують Данілович роботу «з вибуховими "речовинами"». Їй загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис рублів (45 тис. грн), проте жінка своєї вини не визнає.

Окрім цього,  погрожуючи вивезти в ліс та використовуючи інші засоби, співробітники ФСБ змусили Данілович підписати чисті аркуши паперу. Щойно журналістка підписала аркуші, їй повідомили, що в її сумочці знайшли двісті грамів вибухівки. Після цього представники ФСБ відвезли Данілович до «суду» для обрання запобіжного заходу.

Фото: особистий архів Ірини Данілович 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status