cs.detector.media
04.07.2022 16:44
Платформа відновлення України складатиметься з трьох рівнів – Шмигаль
Платформа відновлення України складатиметься з трьох рівнів – Шмигаль
Денис Шмигаль: План відновлення України вже оцінюється у $750 млрд, важливим джерелом є конфіскація коштів агресора.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що платформа з відновлення України «Об'єднані в захисті – об'єднані у відновленні» складатиметься з трьох рівнів і матиме кілька офісів у країнах-партнерах із центром у Києві.

«Платформа, яку ми пропонуємо створити, складатиметься з кількох рівнів. Перший – це high-level, де будуть представлені лідери держав, це буде борд, який визначатиме стратегічні напрями та бачення», – цитує Шмигаля «Інтерфакс-Україна».

Другий рівень – це спільна координаційна група, яка складатиметься з керівників виконавчої влади та decision-makers з України, США, ЄС, Великої Британії, Польщі, інших країн-партнерів.

Третій рівень – це тематичні групи за галузевими напрямами, яких на сьогодні вже 24.

Шмигаль заявив, що Україна пропонує створити кілька офісів відновлення для ефективнішої діяльності, з центральним офісом у Києві та філіями у Брюсселі, Лондоні й інших містах, де на те буде бажання партнерів.

Прем'єр наголосив, що для України важливо сформувати міжнародну коаліцію з відновлення України. План відновлення України вже оцінюється у $750 млрд, важливим джерелом є конфіскація коштів агресора.

Процес відновлення базуватиметься на прозорості, для чого Україна ініціює створення групи радників, куди ввійдуть європейські й американські політики та економісти зі світовими іменами.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК може запропонувати Україні свій великий досвід та чинні програми, які поєднують реформи та інвестиції, в межах платформи відновлення.

«За допомогою платформи з відновлення Європейська комісія може запропонувати свій великий досвід і чинні програми, які поєднують реформи та інвестиції. До того ж ми дуже тісно працювали з Україною довгий час, і ця робота тепер лише посилиться, коли Україна формально стала країною-кандидатом, щоб приєднатися до нашого ЄС», – цитує Фон дер Ляєн «Інтерфакс-Україна».

Вона нагадала, що Єврокомісія запропонувала уряду України заснувати платформу відновлення, щоб скласти карту потреб в інвестиціях, координувати дії, спрямовувати ресурси та підтримувати амбітний порядок денний реформ.

«Ця платформа буде місцем формування стратегічних орієнтирів та пріоритетів для нашої спільної роботи, щоб зосередитися на відновленні, яке відповідатиме вимогам завтрашнього дня, просуванні до кліматичної нейтральності, відповідності цифровому десятиліттю, побудові соціальної ринкової економіки, яка враховуватиме інтереси всіх, гарантуванні безпеки та оборони – і все це впроваджено у хороше управління»,  – розповіла президентка Єврокомісії.

Президентка наголосила, що Україна лідируватиме, оскільки дії ЄС рухатимуться прагненнями та бажаннями українського народу.

«Платформа об'єднає країни, інституції, приватний сектор та громадянське суспільство, наших партнерів з усього світу – від Швейцарії до Сполучених Штатів, європейські та міжнародні організації – від Європейського банку реконструкції та розвитку, що вже працює в Україні, до Європейського інвестиційного банку, від МВФ до Світового банку. Також вона передбачатиме бізнес і бізнес-асоціації з усіма їх неймовірними ноу-хау. Нам необхідні ці ноу-хау, ці експертні знання», – зазначила очільниця Єврокомісії.

За її словами, платформа буде відкрита для всіх, хто дбає про майбутнє України.

«...Україна хоче бути частиною ЄС і ми хочемо, щоб Україна стала членом ЄС. Україна високо мотивована працювати з нами в цьому напрямі. І ми зробимо все від нас можливе, щоб підтримати ці зусилля», – запевнила Фон Дер Ляєн.

Президентка ЄК додала, що Європейський Союз ніколи не дозволить Росії зруйнувати Україну: «Мета Кремля – військова, політична, економічна руйнація України. Вони хочуть підірвати існування України як держави. Ми не можемо і ніколи не дозволимо цьому статися».

Фон Дер Ляєн нагадала, що з початку масштабної війни ЄС мобілізував майже 6,2 млрд євро фінансової підтримки Україні: «Як вам відомо, ще більше надійде і буде ще більше». 

4 липня у швейцарському місті Лугано стартувала дводенна Конференція з питань відновлення України.

У конференції візьмуть участь представники 40 країн та 18 організацій,  високі посадовці ЄС, представники міжнародних фінансових інституцій і правозахисних структур.

Україну представляють голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем'єр-міністр Деніс Шмигаль, українські міністри і депутати, представники громадянського суспільства.

У межах конференції представлять масштабний план відбудови України, відбудеться бізнес-форум і панелі з відновлення основних сфер економіки та соціального сектору.

Україна представить план відбудови держави, окремі засідання стосуватимуться також боротьби з корупцією та реформи самоврядування.

Відбудова України може коштувати понад €500 мільярдів, більшу частину витрат готовий покрити Європейський Союз.

Конференція у Лугано стала першою в серії заходів з допомоги у відновленні України.

Фото: Denys Shmyhal/Twitter
cs.detector.media
DMCA.com Protection Status