cs.detector.media
04.07.2022 16:07
Конференція в Лугано: Експерти презентували рекомендації щодо відновлення України
Конференція в Лугано: Експерти презентували рекомендації щодо відновлення України
РПР: Рекомендації не йдуть врозріз із планом влади щодо відновлення України, вони його підсилюють та виокремлюють найважливіші елементи.

Експерти громадянського суспільства презентували рекомендації до Національного плану відновлення України, які були підготовлені до Конференції з відновлення України у Лугано 4–5 липня. Ці рекомендації були підготовлені за координації Коаліції РПР.

Оксана Величко, співголова Ради Коаліції РПР, під час панельної дискусії громадянського суспільства в рамках URC 2022 розповіла про топ-10 узагальнених експертних рекомендацій.

  1. Забезпечити правосуддя завдяки комплексній судовій реформі, яка включатиме очищення Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та інші заходи у сфері забезпечення доброчесності суддівського корпусу, сервісної орієнтованості судів, диджиталізації судочинства.
  2. Удосконалити систему органів прокуратури та органів кримінальної юстиції, зокрема через усунення загроз порушення незалежності та політичної нейтральності прокуратури, підвищення ефективності роботи прокурора в кримінальному процесі, належної координації органів правопорядку та підвищення ефективності діяльності системи кримінальної юстиції.
  3. Модернізувати сфери безпеки та оборони за стандартами НАТО.
  4. В інформаційній політиці захистити інтереси суспільного мовлення, посилити роль медійного регулятора та санкційних механізмів, забезпечити прозорість ринку медіа та посилювати протидію дезінформації.
  5. Посилити впізнаваність України у світі через розвиток української культури, яка позбавлена впливу наративів і сенсів російської культури та інших пострадянських автократій, і гармонізувати з європейськими правовими нормами регулювання сфери інтелектуальної власності, включно з механізмом колективного управління.
  6. Активізувати політику покращення бізнес-клімату загалом і реформування податкової системи з урахуванням поточних економічних реалій, посилити роль Антимонопольного комітету України та антимонопольної політики в регулюванні економічних процесів, повернутися до системи середньострокового бюджетування як однієї з передумов реалізації середньо- і довгострокових проєктів відновлення, створити ефективну систему збалансованого захисту інтересів і прав надавачів та споживачів фінансових послуг.
  7. Підвищити організованість і співпрацю вищих органів державної влади у сфері формування політики розвитку України та її правового регулювання через удосконалення Конституції України та синхронізацію законодавчого процесу з політикою Уряду, забезпечити ефективну реалізацію законодавства органами публічної влади.
  8. Завершити реформу децентралізації влади з відповідними змінами до Конституції України, реформою адміністративно-територіального устрою, місцевих державних адміністрацій та організації органів місцевого самоврядування.
  9. Продовжити антикорупційну реформу, розвивати та підтримувати антикорупційну інфраструктуру, завершити обрання керівників ключових антикорупційних органів (САП, АРМА, НАБУ, ВАКС), ліквідувати хронічні корупційні схеми у сферах діяльності органів виконавчої влади та місцевому самоврядуванні.
  10. Реформувати гуманітарну сферу з акцентом на захисті прав і державній підтримці ветеранів, реформі системи охорони здоров’я, освіти та соціальної політики.

«Ці рекомендації не йдуть врозріз із планом влади щодо відновлення України, вони його підсилюють та виокремлюють найважливіші елементи», — запевняє Величко.

Ознайомитися з усіма рекомендаціями можна за посиланнями:

  1. Аграрна політика
  2. Адміністративні послуги
  3. Антикорупційна реформа
  4. Відновлення та розбудова інфраструктури
  5. Диджиталізація
  6. Економіка
  7. Європейська інтеграція
  8. Захист прав ветеранів війни
  9. Інформаційна політика
  10. Культура та креативні індустрії
  11. Модернізація та розвиток сфери безпеки і оборони
  12. Молодіжна політика
  13. Організація виконавчої влади
  14. Освіта і наука
  15. Охорона здоров’я 
  16. Повернення людей, які тимчасово переміщені за кордон
  17. Соціальний захист
  18. Спорт
  19. Судова реформа
  20. Удосконалення системи органів прокуратури, розвиток системи органів кримінальної юстиції

Олена Шуляк, народна депутатка України, керівниця партії «Слуга Народу», виокремила три головні напрями, де громадянське суспільство може допомогти владі впроваджувати реформи у воєнний час:

  1. експертна підтримка — зараз понад 1500 експертів залучено до Національної ради реформ;
  2. боротьба з корупцією — необхідно розробити та слідкувати за дотриманням єдиних норм щодо витрат донорських коштів на відновлення країни;
  3. максимальне залучення українців до процесу відбудови — організації громадянського суспільства можуть бути хабами такого залучення.

Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», говорив про необхідність скоротити відстань між політиками та громадянами: «Ми маємо зробити культурною нормою той високий рівень взаємодії між політиками та громадянами, який є зараз».

Без встановлення в Україні принципу верховенства права ми не зможемо виграти війну проти росії, а верховенство права неможливе без проведення судової реформи, запевняє Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE.

Також ефективна судова реформа в майбутньому допоможе захистити іноземні інвестиції в Україну. Одними з перших кроків реформи має стати ефективне перезавантаження Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Тетяна Печончик, Голова правління, Центру про права людини «Зміна», розповіла про кардинальну зміну гуманітарної ситуації після 24 лютого 2022 року в порівнянні з початком війни у 2014 році: «Тоді було окуповано 7 % території, зараз — 20 %; тоді було 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, зараз — 6 млн і ще декілька мільйонів людей виїхали за кордон».

А на окупованих Росією територіях правозахисники зафіксували майже 300 випадків викрадень представників влади, активістів і журналістів.

Організаторами заходу були Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI), Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ та Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину (Єднання) у рамках проєктів Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства, що фінансується Європейським Союзом та Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

4 липня у швейцарському місті Лугано стартувала дводенна Конференція з питань відновлення України.

У конференції візьмуть участь представники 40 країн та 18 організацій,  високі посадовці ЄС, представники міжнародних фінансових інституцій і правозахисних структур.

Україну представляють голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем'єр-міністр Деніс Шмигаль, українські міністри і депутати, представники громадянського суспільства.

У межах конференції представлять масштабний план відбудови України, відбудеться бізнес-форум і панелі з відновлення основних сфер економіки та соціального сектору.

Україна представить план відбудови держави, окремі засідання стосуватимуться також боротьби з корупцією та реформи самоврядування.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status