cs.detector.media
04.07.2022 15:35
Оксана Романюк: Громадянське суспільство є запорукою якісних реформ і потужного фінансування партнерів
Оксана Романюк: Громадянське суспільство є запорукою якісних реформ і потужного фінансування партнерів
Оксана Романюк: Передумовою для фінансування України є довіра.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк під час конференції з питань відбудови України у Лугано висловила думку, що без громадянського суспільства в Україні не буде якісних реформ і не буде потужного фінансування з боку західних партнерів. 

Після дискусії «Громадянське суспільство як опора прогресу, натхнення, руху та підтримки відновлення України. Як можна підтримувати діалог з державною та місцевою владою?» Романюк зауважила, що передумовою для фінансування України є довіра.

«Довіру принесе співпраця з громадянським суспільством, яку потрібно будувати на прозорих засадах, якщо ми розраховуємо на залучення серйозного фінансування. Саме громадянське суспільство може стати тим місточком між західним донорами і українською державою, яка буде гарантувати прозорість і дотримання всіх процедур, і буде гарантувати, що ці кошти будуть витрачені на реформи та розвиток», – каже Романюк.

Романюк додала, що під час дискусії практично всі представники громадянського суспільства висловлювались досить критично стосовно того рівня співпраці, який існує зараз. Адже,  вони висловили абсолютну готовність долучатись і інвестувати максимум своїх зусиль для того, щоб Україна відроджувалась і розвивалась і ставала більш успішною країною: «Не йдеться про якийсь там політичні амбіції, про якусь там опозицію, владу і так далі. Критика зараз лунає не щодо персоналій, а щодо процесів. Процеси потрібно зараз виправляти».

«Також на панелі було озвучено низку реформ, які є ключовими для громадянського суспільства, зокрема, це судова реформа, яка необхідна для того, щоб в Україні були забезпечні процедури і в Україну не боялись інвестувати. Це і медійна реформа, тому що без медіа неможлива демократія, також акцентувалась увага на необхідності підтримки суспільного мовника, його незалежного фінансування і завершення реформи, також необхідні реформи в контексті децентралізації.

Суспільне мовлення для нас є однією з пріоритетних реформ, Єдиний марафон він трішки довіру в очах донорів можна сказати, поставив під деякий сумнів, тому що, зараз ми говоримо про чесність. Це одна з ключових рис іміджу України за кордоном, якщо ми продаємо це за кордон, то ми маємо всередині забезпечити для себе цей продукт, і цей продукт може дати прозора співпраця з громадянським суспільством, потужний та незалежний Суспільний мовник», – резюмувала Романюк.

4 липня у швейцарському місті Лугано стартувала дводенна Конференція з питань відновлення України.

У конференції візьмуть участь представники 40 країн та 18 організацій,  високі посадовці ЄС, представники міжнародних фінансових інституцій і правозахисних структур.

Україну представляють голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем'єр-міністр Деніс Шмигаль, українські міністри і депутати, представники громадянського суспільства.

У межах конференції представлять масштабний план відбудови України, відбудеться бізнес-форум і панелі з відновлення основних сфер економіки та соціального сектору.

Україна представить план відбудови держави, окремі засідання стосуватимуться також боротьби з корупцією та реформи самоврядування.

Фото: Медійні проекти Ради Європи в Україні/Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status