cs.detector.media
28.06.2022 14:41
ГО «Платформа прав людини» підготувала аналітичний звіт «Війна у цифровому вимірі і права людини»
ГО «Платформа прав людини» підготувала аналітичний звіт «Війна у цифровому вимірі і права людини»
Його презентують і обговорять з експертами 30 червня онлайн.

Аналітичний звіт, який підготувала ГО «Платформа прав людини», охоплює перші два місяці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тобто з 24 лютого, і завершується подіями 30 квітня 2022 року, розповіла «Детектору медіа» виконавча директорка організації Олександра Степанова.

«Першочергове завдання було — зібрати максимум інформації про те, що відбувалося в мережі інтернет в цей час. А далі експерти аналізували, який вплив той чи інший випадок мав на права людини в онлайні. Оскільки до початку війни ГО “Платформа прав людини” вже три роки проводила моніторинг дотримання цифрових прав в Україні, ми мали змогу порівняти, а також дізнатися, які нові виклики вже постали і які потенційні загрози зокрема для післявоєнного часу», — пояснила вона.

Звіт розрахований на широке коло читачів, зазначив адвокат, медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов. За його словами, це єдиний звіт, який містить аналіз максимально широкого спектру подій, які відбувались або в той чи інший спосіб мали стосунок до сфери цифрових прав за вказаний період.

«Кожен має можливість за 15 хвилин зрозуміти, що відбулось: від законодавчих змін до практичних дій державних органів, підприємств, установ, організації, IT-добровольців, які вчинялись для відбиття нападів держави-агресора та захисту цифрових прав в Україні», — додав він.

Аналітичний звіт має наступні розділи:

Аналітика, яку провели експерти ГО «Платформа прав людини», дозволяє дізнатися більше про онлайн-ресурси, які почали працювати після вторгнення РФ, зрозуміти нові загрози для захисту прав людини у цифровому вимірі, спробувати прорахувати механізми, які допоможуть ці загрози мінімізувати, сказав Євген Воробйов.

За словами Олександри Степанової, джерелами інформації у процесі підготовки аналітичного звіту «Війна у цифровому вимірі і права людини» стали нормативно-правові акти, відповіді на запити, офіційні повідомлення суб’єктів владних повноважень, ЗМІ, які мали посилання на джерела інформації офіційних представників організацій, установ або суб’єктів владних повноважень. Також аналітики брали до уваги повідомлення з офіційних вебсайтів підприємств, установ, організацій.

Резюмуючи, медіаюрист ГО «Платформа прав людини» висловив свої сподівання на те, що інформація, яку напрацювали аналітики, допоможе державі побачити свої недопрацювання у сфері захисту цифрових прав і виправити їх. Що стосується ролі громадського сектору та правозахисників, автори звіту закликають їх допомагати державі та долучатись до процесів створення нормативно-правових актів щодо цифрових прав. «Єдність всіх секторів суспільства є вагомим чинником у забезпеченні ефективного опору окупантам та скорішої Перемоги у війні», — додав Євген Воробйов.

«Платформа прав людини» презентує аналітичний звіт «Війна у цифровому вимірі і права людини» 30 червня онлайн і проведе дискусію з експертами. Для участі необхідно зареєструватись за посиланням.

Звіт підготовлений у рамках проєкту «Моніторинг ситуації з Інтернет Свободами в Україні» за фінансової підтримки American Bar Association Rule of Law Initiative

Ілюстративне фото: Canva Studio

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status