cs.detector.media
23.06.2022 10:02
«Карта руйнувань» з'явилася у відкритому доступі
«Карта руйнувань» з'явилася у відкритому доступі
На ній позначено понад 1500 зруйнованих об'єктів.

Громадська організація «Антикорупційний штаб» презентувала діджитал-сервіс «Карта руйнувань», який дозволяє фіксувати наслідки російського вторгнення в Україну. «Детектор медіа» уже розповідав, що раніше «Карту руйнувань» з міркувань безпеки тримали в закритому доступі, проте нині організатори повідомили, що не мають зауважень від Міністерства оборони України щодо презентації ресурсу.

Збір доказів та руйнувань здійснювали спільними зусиллями KSE Institute, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Центр економічної стратегії, Інститут аналітики та адвокації, «Прозорро.Продажі» та інші організації. Аналітики шукають і додають світлини зруйнованих або пошкоджених цивільних об'єктів — будинків, шкіл, церков, стадіонів тощо — із зазначенням точної адреси. «Кількість об'єктів на мапі далека від реального обсягу руйнувань, але ми не ставимо за мету охопити всі-всі будинки та споруди, а обираємо найбільш наочні приклади. Наша мапа унікальна: на відміну від інших подібних ресурсів вона містить фото споруди до “денацифікації”», — розповів голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Згідно з дослідженнями Київської школи економіки, станом на 8 червня уточнена загальна сума прямих збитків для економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає $103,9 млрд або 3 трлн грн.

Фіксація руйнувань — перший крок у відбудові України, зауважили в пресрелізі розробники «Карти». Другий крок, за їхніми словами, — оцінка збитків і залучення коштів на відновлення. Над економічними розрахунками працюють фахівці Київської школи економіки, проєкту «Росія заплатить» і уряд. Для залучення коштів «Антикорупційний штаб» використовує платформу United24, створення якої ініціював Володимир Зеленський.

«В середині липня ми запустимо перший етап реєстру пошкодженого майна, коли вже буде можливість додавати туди висновки комісій органів місцевого самоврядування. І тоді ми почнемо бачити дійсний обсяг руйнувань… Такі інструменти, як "Карта руйнувань", дуже нам допомагають і роблять картину повнішою, особливо там, де не можемо перевірити достовірність заявки», — сказав заступник міністра інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний.

«Карта руйнувань» насамперед орієнтована на закордонних користувачів, зауважили в «Антикорупційному штабі». «Фото зруйнованого будинку, в якому обірвалося чиєсь життя, краще за будь-які статистичні дані може заохотити людей переказати кошти на підтримку України», — пояснили у ГО. Інформація про руйнування подається українською та англійською мовами. 

У довгостроковій перспективі, повідомили у ГО, світлини з мапи будуть використані у Гаазі як доказ військових злочинів Росії в Україні. Після закінчення війни «Карту руйнувань» планують об'єднати з «Картою ремонтів» — іншим сервісом, який розробив «Антикорупційний штаб».

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну «Антикорупційний штаб» розробив ще один сервіс — «Карту воєнних злочинців», а також допомагає вести «Реєстр ДержZрадників».

Загалом за сім років роботи громадська організація «Антикорупційний штаб» створила ще сім онлайн-сервісів, за допомогою яких можна стежити за використанням бюджетних коштів: «Приховані інтереси», «Карта ремонтів», «Карта вакцинації», «Дорожній геокалькулятор», «Карта коронавірусних закупівель», чат-боти «Медсестра Іванка» і «Держслужбовець Тарас».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status