cs.detector.media
19.05.2022 15:49
Руйнування, воєнні злочинці та колаборанти. Нові онлайн-ресурси від Антикорупційного штабу
Руйнування, воєнні злочинці та колаборанти. Нові онлайн-ресурси від Антикорупційного штабу
З моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну організація розробила два нові сервіси — «Карту руйнувань» і «Карту воєнних злочинців», а також допомагає вести «Реєстр ДержZрадників».

На «Карті руйнувань» вже позначено більше тисячі об'єктів, підтверджених світлинами, повідомила громадська організація «Антикорупційний штаб» пресрелізом. Мапу оновлюють щодня, проте наразі вона непублічна з міркувань безпеки, йдеться в повідомленні.

Збір доказів та руйнувань здійснюють спільними зусиллями з KSE Institute, «Трансперенсі Інтернешнл Україна», «Центр економічної стратегії», «Інститут аналітики та адвокації», «Прозорро.Продажі» та іншими об’єднаннями. «Наше завдання — зібрати максимально об’єктивну і повну картину зруйнованих або пошкоджених об’єктів на мапу. Це все робиться для того, щоб за всі пошкоджені об’єкти Росія заплатила. А кожна зруйнована будівля та жертва були доказом у Міжнародному суді в Гаазі», — сказав голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик. Національний банк України оцінив втрати української економіки в понад сто мільярдів доларів, пише Forbs.

Один із зафіксованих об'єктів

Фото руйнувань можна надіслати організації, заповнивши форму за посиланням або на пошту map.shtab.net@gmail.com із зазначенням точної адреси.

Онлайн-мапу «Російські воєнні злочинці» Антикорупційний штаб запустив разом зі «Слідство.Інфо», повідомили на сайті організації. На мапі зосереджені персональні дані військових російської армії, ідентифікованих осіб полонених росіян, вбитих під час війни в Україні росіян, а також докази їх присутності в Україні. Інформація на сайті оновлюється та доповнюється. Наразі в базі є інформація про 138 тисяч осіб, із них — 20 тисяч причетних до війни в Україні, 485 осіб — офіційно зафіксованих полонених, 1996 вбитих.

До карток деяких військових прикріплена інформація, зібрана з офіційного сайту Головного управління розвідки України, інформаційного ресурсу апарату РНБО «Окупант», посилань на «Миротворець», даних зібраних з відкритих джерел, соціальних мереж, та журналістських розслідувань, які вказують на конкретні злочини, які вони могли вчиняти на території України.Користувачі можуть надсилати додаткові дані за кожним військовим, скориставшись спеціальною кнопкою у профайлі.

Окрім мапи, є реєстр у вигляді таблиці, де військові розміщені в алфавітному порядку, щоб шукати за іменем, прізвищем та по-батькові, номером частини, званням чи ознакою «живий / мертвий». 

Мета проєкту — ідентифікувати всіх військовослужбовців Російської Федерації, які беруть безпосередню участь або причетні до війни Росії проти України, йдеться в публікації. Розраховують, що зібрана інформація допоможе підготувати докази в українських судах та в Міжнародному кримінальному суді.

Антикорупційний штаб також допомагає збирати та аналізувати інформацію для «Реєстру ДержZрадників», розробленого «Рухом Чесно». Нині на платформі розміщені профілі більше 250 осіб, які в умовах війни перейшли на бік ворога. Серед них політики, судді, правоохоронці та медійники. Над реєстром працюють разом із НАЗК, яке, своєю чергою, співпрацює з правоохоронцями. Щоб розповісти про тих, хто допомагає окупантам або підтримує ідеї рашизму, пропонують надсилати інформацію на stopzrada@nazk.gov.ua або info@chesno.org. 

За сім років роботи громадська організація «Антикорупційний штаб» створила ще сім онлайн-сервісів, за допомогою яких можна стежити за використанням бюджетних коштів: ресурси «Приховані інтереси», «Карта ремонтів», «Карта вакцинації», «Дорожній геокалькулятор», «Карта коронавірусних закупівель», чат-боти «Медсестра Іванка» і «Держслужбовець Тарас».

Зображення, скриншоти: Антикорупційний штаб, shtab.net, rwc.shtab.net, chesno.org/traitors

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status