cs.detector.media
06.05.2022 18:19
Кримську правозахисну групу визнали «небажаною організацією» в Росії
Кримську правозахисну групу визнали «небажаною організацією» в Росії
КПГ приєднається до переліку з близько пів сотні організацій, яким заборонено відкривати структурні підрозділи, поширювати свої інформаційні матеріали, зокрема в інтернеті, і вести свої проєкти в Росії.

Генеральна прокуратура РФ вважає, що робота української громадської організації «Кримська правозахисна група» несе загрозу конституційному ладу та безпеці Росії, повідомила Zmina з посиланням на телеграм-канал російського відомства.   

Як пише «Кримська правозахисна група», упродовж 2020-2021 років кримський «суд» заборонив поширення близько 20 статей організації, а з 2021 року сайт КПГ заблокували в Криму.

«Кримська правозахисна група» з 2015 року збирає та аналізує інформацію з окупованого півострова, співпрацює з органами влади, а також іншими міжнародними та українськими організаціями, аби підтримувати присутність теми прав людини  в інформаційному просторі в Криму, пише Zmina.

З 2015 року після того, як Держдума РФ ухвалила відповідні поправки до чинного там законодавства, під категорію «небажаних» потрапляють іноземні чи міжнародні неурядові організації, які «загрожують основам конституційного ладу, обороноздатності країни чи безпеки держави», пояснює Zmina. Таким організаціям заборонено відкривати у Росії структурні підрозділи, поширювати свої інформаційні матеріали, зокрема в інтернеті, й вести у країні свої проєкти.

Раніше правозахисниця та колишня журналістка Марія Томак розповіла про свій шлях від висвітлення боротьби за сквер до команди «Кримської платформи». Вона також поділилася своїм досвідом стосовно можливостей та страхів, які виникають після переходу з журналістики у правозахист і державний сектор.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status