cs.detector.media
04.05.2022 15:28
Громадські організації просять уряд дозволити волонтерам-іноземцям довше лишатися в Україні
Громадські організації просять уряд дозволити волонтерам-іноземцям довше лишатися в Україні
Нині, за законом, волонтер з-за кордону може перебувати без візи в Україні 90 днів упродовж пів року, а пропонують — 180 днів на рік.

Двадцять п'ять громадських організацій підписали звернення до прем'єрміністра Дениса Шмигаля із проханням розглянути рішення про збільшення, на час дії воєнного стану, терміну безвізового перебування на території України для волонтерів-іноземців до 180 днів впродовж 365 днів. Текст документу та запропонованого проєкту постанови оприлюднив Центр демократії та верховенства права.

У зверненні йдеться, що з початком повномасштабного російського вторгнення чимало іноземців, які вже перебували в Україні на умовах безвізового режиму, долучились як волонтери до громадських і благодійних організацій, дехто прибуває досі з метою допомогти. Натомість отримати необхідну візу для продовження перебування в Україні після дозволених 90 днів наразі неможливо. «Українські дипломати пояснюють, що через воєнний стан і та бойові дії в Україні порушені технологічні ланцюжки виготовлення віз для іноземців, а також зупинена робота візової інформаційної системи, яка дозволяє вносити інформацію про апліканта та розпочати процедуру оформлення візи», — пояснюється в документі.

Водночас неможливість перетинати державний кордон обмежує волонтерів переміщувати гуманітарні вантажі, транспортні засоби, брати участь в евакуації українців за кордон тощо, додали підписанти. 

Громадські організація просять уряд установити, що іноземці або особи без громадянства, які з метою участі в міжнародних і регіональних волонтерських програмах чи в роботі організацій, що залучають волонтерів відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність», законно прибули в Україну в період дії воєнного стану або перебували в Україні на момент його запровадження, можуть тимчасово перебувати на її території не більш як 180 днів протягом 365 днів. Пропонується не поширювати дію постанови на громадян РФ.

Збір підписів триває за посиланням. Звернення вже підписали Центр демократії та верховенства права, «Восток SOS», Інститут законодавчих ідей, Центр громадянських свобод, «Кроки до майбутнього», «Карітас України», Центр «Жіночі перспективи», ЦСД «Дорогою добра», Фонд громад «Рідня», Інститут розвитку регіональної преси, благодійний фонд «Тепле місто», «Ла Страда-Україна» та інші.

Фото: Pexels

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status