cs.detector.media
18.04.2022 17:02
«Неповні дані ООН про загибель цивільних вводять в оману щодо реальних масштабів війни Росії проти України», — заява «Євромайдан SOS»
«Неповні дані ООН про загибель цивільних вводять в оману щодо реальних масштабів війни Росії проти України», — заява «Євромайдан SOS»
Ініціатива вимагає в ООН зазначати перед цифрами помітний та чіткий дисклеймер, що дані неповні та не відображають реальну ситуацію із кількістю загиблих цивільних внаслідок війни, а журналістів закликає зберігати цей дисклеймер при републікації цих даних з будь-яких джерел.

Ініціатива «Євромайдан SOS» заявила, що Управлінню верховного комісара ООН з прав людини необхідно негайно змінити подачу інформації про загибель цивільних людей в Україні внаслідок російської збройної агресії. На думку авторів заяви, наразі дисклеймер, який повідомляє про неповноту даних інформаційних довідок ООН, малопомітний.

У заяві йдеться, що такий спосіб повідомлення про втрати серед цивільного населення призводить до негативних наслідків, зокрема наносить шкоду репутації ООН (через дистанційний моніторинг і верифікацію) і вводять в оману держави та міжнародні організації щодо реальних масштабів війни Росії проти України.

«Наприклад, за даними ООН, із 25 березня по 15 квітня кількість загиблих збільшилася тільки на 900 людей, у той час як лише на Київщині після 31 березня за офіційним повідомленням Національної поліції України було зафіксовано близько 900 вбитих росіянами цивільних. Це зменшує реальний масштаб агресії в очах міжнародної спільноти та спотворює дані для подальших судових розглядів щодо порушень міжнародного права російськими військами», — йдеться в заяві.

Крім того, пише «Євромайдан SOS» іноземні медіа виносять у заголовки дані ООН без сповіщення, що дані неповні. «Як наслідок, читачі залишаються переконаними в об’єктивності даних та продовжують поширення неточної інформації за допомогою репостів та численних передруків», — пояснили активісти. 

Медійникам і Управлінню верховного комісара ООН з прав людини поралили використовувати дисклеймер такого змісту: «УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, та багато повідомлень із місць, звідки надходить інформація про втрати серед цивільного населення, все ще потребують підтвердження».

Нагадаємо, правозахисна ініціатива «Трибунал для Путіна» вже задокументувала 1188 воєнних злочинів Росії в Україні.

Голова правління «Центру громадянських свобод», співкоординаторка ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук розповіла «Детектору медіа», як змінилась робота її команди з початком широкомасштабного вторгнення Росії, як правильно документувати воєнні злочини та чому правозахисники на міжнародному рівні просять надати Україні зброю.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status