cs.detector.media
Анна Єгорова
24.03.2022 18:35
Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»
Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»
Природозахисники збирають кошти, щоб зберегти екосистеми на тимчасово окупованих територіях і не дозволити загарбникам скористатися природними ресурсами, як це сталося в Криму.

Ініціативу «Рятуємо природу у дні війни разом» запустила громадська організація «Українська природоохоронна група», яка наразі працює цілодобово для захисту природно-заповідних територій в Україні та їхніх працівників. Зокрема, ініціатива збирає кошти та направляє тим, хто їх потребує найбільше.

За даними природозахисників, 44% найцінніших природних територій України охоплені війною. Відповідно до розрахунків «Української природоохоронної групи», загальна площа лісів, що опинилась у зоні бойових дій, під тимчасовим контролем російських загарбників або яка є недоступною для України, становить понад 3 мільйони гектарів —  приблизно 22% усіх лісових територій України. Всього в зонах активних бойових дій, окупації та гуманітарної кризи опинились третина заповідних територій та об’єктів, в тому числі два біосферні заповідники. Національні парки та заповідники не можуть отримати допомогу держави та повністю втратили кошти, які щороку отримували з туризму.

«Враховуючи варварський характер дій російських загарбників, за будь-якої нагоди ресурси, доступні ворогу, будуть вивезені або знищені. Знаючи досвід Криму, немає сумніву, що за час окупації цілком може розпочатись варварське освоєння або пряме знищення природних ресурсів», — пишуть в УПОГ.

Ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом» спрямована на:

Тетяна Шаміна, комунікаційниця «Української природоохоронної групи», розповіла «Детектору медіа», що оскільки ситуація катастрофічна, немає визначеної суми коштів, яку планують зібрати. За словами комунікаційниці УПОГ, проблема полягає в тому, що держава не може пересилати гроші на тимчасово окуповану територію, тому співробітники закладів і тварини можуть померти з голоду.

«На Асканію-Нова, приміром, щодня потрібно 9000 гривень лише на корми для тварин. А для заповідника "Єланецький степ" лише на огорожу для бізонів треба 2 мільйони гривень. Тому важко сказати про конкретну суму», — говорить Тетяна Шаміна.

Натомість громадянське суспільство може переслати кошти, тому «Українська природоохоронна група» співпрацює з Міндовкілля, щоб визначити, кому допомога потрібна найбільше, і перерозподілити кошти. «Ми плануємо підтримувати цю кампанію до моменту, коли держава знову зможе опікуватись кожним із заповідників», — каже Тетяна Шаміна.

Команда УПОГ уже поширила інформацію про ініціативу своїми каналами і тепер покладається на журналістів, говорить Тетяна Шаміна. «Закликаємо журналістів та простих громадян поширювати дописи та новини про нашу ініціативу: що більше людей дізнаються про проблему, тим більше в нас шансів врятувати людей і тварин на тимчасово окупованих територіях, які через російську окупацію залишилися без будь-якої державної підтримки», — додала вона.

Фото, інфографіка УПОГ

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status