cs.detector.media
21.02.2022 14:43
«Фізичний і моральний стан Владислава Єсипенка підірвані», — громадський захисник
«Фізичний і моральний стан Владислава Єсипенка підірвані», — громадський захисник
Наразі захисники журналіста готуються оскаржити вирок «судді» в Криму. До розгляду апеляції Владислава Єсипенка триматимуть у слідчому ізоляторі Сімферополя.

У разі відхилення скарги, де і скільки Владислав Єсипенко перебуватиме під час «етапування» (переміщення в колонію — «ДМ»), не знатимуть навіть його адвокати, розповів громадський захисник журналіста, митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент під час пресконференції. За його словами, «етап» може тривати три-чотири місяці. Він висловив побоювання щодо психічного здоров'я Єсипенка в разі такої ізоляції, зауважив, що фізичний і моральний стан Владислава Єсипенка підірвані, йому потрібна медична допомога. Після повернення в Крим митрополит планує зустрітися з Владиславом Єсипенком до розгляду апеляції та дізнатися про його здоров'я і «що він думає».

Нагадаємо, 16 лютого окупаційна влада Криму засудила фрілансера «Крим. Реалії» (проєкт «Радіо Свобода») Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн). Правозахисники вважають це рішення «суду» «черговим ганебним проявом тиску і залякування де-факто владою журналістів та всіх, хто висловлюють незгоду з окупацією Криму». З незгодою з вироком і вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай, Amnesty International.

Під час пресконференції Катерина Єсипенко назвала низку порушень працівників ФСБ у рамках затримання, розслідування справи та судового процесу, зокрема катування Владислава, спробу вплинути на свідка, приховування відео з реєстратора з автівки Єсипенка, відмінності в показах свідків тощо. Голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник додала, що за роки окупації немає жодного вироку фсбівцям щодо перевищення повноважень.

«Якщо ми говоримо всюди про наших в'язнів, то це дійсно той шлях, щоби їх звільнити та повернути додому. Тому кожен пост і публічна згадка представниками державного сектору, громадських організацій, міжнародних експертів, політичними діячами допомагає звільнити людей і зробити так, щоби вони не загубилися на етапуванні, щоби припинилися тортури. Це ми знаємо зі свого досвіду. Коли справи стають публічними, у нас більше шансів хоча би врятувати життя людей, поки вони відбувають незаконні терміни, а також звільняти людей», — резюмувала Ольга Скрипник.

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич висловив підтримку Владиславу Єсипенку та його родині, акцентував на важливості питання звільнення політичних в'язнів і обговорення його на міжнародному рівні та всередині держави. Він розповів, що з нагоди Дня спротиву окупації Криму Представництво запустило інформаційну кампанію «Обличчя спротиву». Антон Кориневич нагадав про ухвалений у січні закон №6104, на основі якого держава створить систему соціального, правового та матеріального захисту політичних в'язнів і їхніх родин.

Читайте також: 

Єсипенка затримали 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим. Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату за нібито наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрілансера «Крим. Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Скриншот трансляції «Укрінформу»

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status