cs.detector.media
Дарина Казміренко
05.12.2021 13:35
Погодуйте громадських активістів. Історія проєкту «Фонд лідерів»
Погодуйте громадських активістів. Історія проєкту «Фонд лідерів»
Як активісту отримати «зарплату», хто інвестує в людей і чим «Фонд лідерів» відрізняється від інших донорів.

Активісти та громадські діячі харчуються повітрям? Це запитання хвилює й тих, хто підтримує громадський сектор, і скептиків, і самих активістів. Окрім втілення соціальної місії, вони постійно шукають гроші на свої проєкти. Зняти фінансове питання з порядку денного громадських лідерів, щоб вони зосередилися на добрих справах, — мета «Фонду лідерів» (Leaders Fund). «Детектор медіа» поспілкувався з його співзасновником Денисом Андрущенком про ідею, труднощі та успіхи фонду.

Денис дізнався про активізм у 2011 році, коли поїхав у США за програмою обміну майбутніх лідерів FLEX. «В Україні активізм не був поширений десь до “Євро-2012”, активістів не цінували. Однак у США це частина життя як при школі, так і при церкві. Завдяки цій програмі обміну я відкрив для себе волонтерство. Я усвідомив, що можу зробити щось важливе для своєї країни, громади», — каже Денис Андрущенко. Тепер про програми обміну, історії про активізм і навчання Денис разом з іншими випускниками розповідає в подкасті ExchangeMe.

«Коли я повернувся в Україну, я хотів застосувати набуті за їдкордоном знання тут, скерувати свою енергію в правильне русло. Так почався проєкт Help & Travel», — розповів Денис. Проєкт заснували шестеро випускників програми FLEX, щоби поділитися досвідом. Згодом він перевтілився у громадську організацію на кшталт «Будуємо Україну разом» (засновники останньої теж були волонтерами Help & Travel).

У 2017 році Денис відійшов від справ у Help & Travel. «Я побачив проблему нерозвиненості в українському громадському секторі. Це відчув на собі я, відчула наша команда. Коли ти отримуєш невеликий ґрант, він іде на втілення проєкту, а не на зарплати самих організаторів, а одної мотивації замало», — каже активіст. Доводилося мати основну роботу для заробляння грошей, а соціальним ініціативам приділяти доволі мало уваги. Розв’язати цю проблему — мета проєкту «Фонд лідерів».

«Фонд лідерів» працює за принципом, схожим до того, що й платформа Urban Space 100. Проєкт пропонує стати соціальними інвесторами та підтримати проєкти молодих лідерів. За результатами конкурсу фонд видає лідерам українських некомерційних організацій щомісячні стипендії протягом пів року, щоб активісти зосередилися на системних змінах у суспільстві. За два роки «Фонд лідерів» провів три хвилі відбору, зібрав 195 тисяч гривень і підтримав трьох лідерів, обраних із понад двохсот заявок. Восени проєкт анонсував четвертий відбір і планує обрати двох стипендіатів.

Денис Андрущенко розповів, як з’явився «Фонд лідерів». Американка з українським корінням Катерина Манофф захотіла допомогти якійсь громадській ініціативі в Україні та попросила Дениса порадити надійні організації. Денис відповів: «Я без проблем підкажу. Є чимало тих, якими я пишаюся і в які рекомендую вкладати гроші та підтримувати пожертвами. Але чи буде це ефективно в довгостроковій перспективі?»

Так вирішили створити власний фонд. «За кілька зустрічей з’явилася ідея, що це повинен бути сталий проєкт, який зможе сам себе підтримувати й надавати стипендії (ми називаємо це “зарплати”) впродовж довгого часу», — розповів Денис. З ідеєю майбутнього фонду Денис звернувся до Ігоря Арбатова, співзасновника Future Development Agency (юридично — «Благодійний фонд “Агенція розвитку майбутнього”». — «ДМ»). По суті, «Фонд лідерів» — проєкт цієї благодійної організації. «Я не хотів брати на себе юридичні аспекти, тому звернувся до сталої організації, яка має великий досвід, прозора у своїй роботі. Ігор мені допоміг», — пояснив Денис.

Співзасновник Leaders Fund каже, що охочих отримати стипендію чимало. Натомість найбільший виклик — бути справді корисними. Сума стипендії «Фонду лідерів» — 10 тисяч гривень. «Колись ми підійдемо до 15 і 20 тисяч, щоб люди відчували: “Окей, я отримую зарплату, роблю дуже важливу справу і можу підняти цю соціальну ініціативу на новий рівень”», — каже Денис Андрущенко.

«Фонд лідерів» підтримує проєкти, які вже показали певні результати, але все ще потребують підтримки грішми та порадою. Денис розповів, що найчастіше звертаються з ідеями у сферах освіти, екології та медицини. «Наприклад, стипендіат третьої хвилі створив “Екошколу”, покликану розв’язати екологічну проблему через освіту. Змінити дорослих людей важче, тому вся увага йде на нове покоління, що згодом і починає навчати більш дорослих», — сказав він.

Охочим підтримати ідеї активістів «Фонд лідерів» пропонує чотири рівні залученості. Можна вкласти сто гривень і стати амбасадором фонду, а якщо вносити сто доларів щомісяця впродовж пів року — інвестором. Компаніям пропонують внести п'ять або сто тисяч доларів і наповнити сталий фонд. Зараз у проєкту дев’ятеро інвесторів; це підприємці, ІТ-фахівці, архітектори та представники громадського сектору. До 2030 року «Фонд лідерів» планує залучити принаймні тисячу інвесторів, мати стабільний капітал у два мільйони доларів та підтримати більше 200 лідерів.

«В Urban Space інвестори скидаються на фізичний об’єкт — ресторан, який потім генерує гроші на цікаві проєкти, а в нас це інвестиція в людей, які так само потім генерують гроші, але для своїх організацій. Наші лідери вирішують соціальні проблеми по всій Україні. Тобто кожний інвестор Leaders Fund впливає на стан речей у країні, але довгостроково», — говорить Денис.

До 20 грудня триває набір на четверту хвилю. Денис каже, що вона відчутно відрізняється від першої: «Коли ми стартували, в нас була низка припущень, бо ми не знали, чого очікувати. Під час перших хвиль ми зробили досить широкі рамки, щоб могли податися люди різного віку з абсолютно різними проєктами. Зараз же ми трохи адаптували процес відбору так, щоби допомогти тим, хто дійсно потребує підтримки і зможе втілити успішне рішення, щоб розв'язати актуальну соціальну проблему».

«Якщо поглянути на попередніх стипендіатів, вражає, наскільки фінансова допомога впливала на розвиток ініціатив і самих лідерів. Це вихід із зони комфорту протягом шести місяців, але результат того вартий» 

Денис Андрущенко назвав Leaders Fund «дуже теплим проєктом», бо він допомагає побачити десятки класних проєктів з усієї країни. З їхніми авторами фонд продовжує спілкування, навіть якщо вони не виграли стипендію. Це вирізняє «Фонд лідерів» із-поміж донорів, вважає Денис. «Ми розуміємо, що не всі отримують стипендію. Тим не менш, люди потім роками продовжують нарощувати свою експертизу, працювати у своїй громаді чи на національному рівні. Ми за ними спостерігаємо, регулярно пропонуємо можливості, які самі знаходимо. А якщо бачимо, що ідея може зацікавити бізнес, то намагаємося їх законектити», — додав Денис.

Фото Дениса Андрущенка; Help & Travel, Екошкола / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status