cs.detector.media
Анна Єгорова
Людмила Тягнирядно
10.11.2021 16:07
«Озирнулась і побачила людину, яка наступного дня на мене напала». Журналістка Альона Береза розповіла деталі нападу на неї
«Озирнулась і побачила людину, яка наступного дня на мене напала». Журналістка Альона Береза розповіла деталі нападу на неї
Рідину, якою її облили, досі не встановили, однак здоров'ю Альони не нашкодили. Журналістка переконана, що бачила нападника напередодні у своєму будинку. Справу наразі розслідують як хуліганство.

Третього листопада у Хмельницькому напали на журналістку-розслідувачку, регіональну представницю ІМІ, засновницю ГО «Жіночий антикорупційний рух» Альону Березу. Невідомий облив її незрозумілою речовиною, коли вона виходила зі спортивного клубу. Журналістці надали озброєну охорону. Громадські організації закликали «максимально швидко та професійно» розслідувати напад.

Альона Береза розповіла «Детектору медіа», що нападник вичікував на неї біля спортивного залу, який вона регулярно відвідує. «Ми вже знаємо, що чоловік чекав на мене більш як 30 хвилин і коли я вийшла з залу, то він догнав мене і вилив на спину якусь речовину з дуже неприємним запахом. Частина речовини потрапила на одяг і на волосся, але не на тіло. Потім ця людина перебігла дорогу і побігла в двори», — сказала журналістка.

За її словами, нападник був у масці й у капюшоні, але вона його впізнала. Напередодні вона бачила його разом з іншими людьми у своєму будинку, розповіла Альона. «Вони дзвонили у квартири, а я тоді саме виходила з дому і з одним із них говорила. Вони шукали якогось вигаданого Дениса. І вже спускаючись, я озирнулась і побачила цю людину, яка наступного дня на мене напала. Як з’ясувалось потім, вони приходили і в будинок, і до спортзалу не один раз», — сказала вона. З огляду на це Альона Береза вважає, що напад спланований і скоординований завчасно групою людей. 

Альона Береза сказала, що пошкоджень немає, і вважає, що метою було завдати їй максимального дискомфорту. Вона розповіла, що зателефонувати в поліцію попросила перехожих, адже її телефон залило рідиною (наразі не встановлено, якою саме). Журналістка наполягла на тому, щоб на виклик приїхала слідчо-оперативна група, а не просто патрульна поліція. 

Правоохоронці порушили справу за статтею «хуліганство з особливим цинізмом проти суспільства» (частина 1 статті 296 Кримінального кодексу). Альона Береза заявила, що наполягатиме, щоб випадок кваліфікували як пов'язаний із професійною діяльністю. «Напад я пов’язую саме з тим, що нас вже читали не кілька десятків відданих людей, які цікавляться цією тематикою, а значно більше, — сказала вона. — У нас працює небагато людей, але звернень багато. І я розумію, що комусь це не подобається, і хтось вирішив таким чином вивести мене з робочого режиму, залякати, вплинути як на дівчину»

Альона Береза назвала три матеріали ЖАР, один із яких, як вона припускає, став причиною нападу:

  1. «Помічниковий ліфт: як мер Хмельницького закриває вакансії поза конкурсами». Матеріал про прийняття людей на посади в міську раду через посаду помічника міського голови. «У цьому матеріалі ми не зробили нічого революційного, просто порахували, що до чого і сказали людям цифри. У мережі була інформація за 2015 рік про немалу кількість помічників мера. Ми захотіли дізнатись, скільки з цих людей зараз працюють у міській раді не на посаді помічника», — пояснила Альона Береза.
  2. «Депутати, працівники і підрядники: хто фінансує партії Хмельницької міськради». Матеріал про джерела фінансування політичних партій під час місцевих виборів, зроблений на основі інформації з відкритих джерел, зокрема зі звітів із сайту НАЗК. 
  3. «Що нажили хмельницькі депутати, які переобрались минулого року?». «Ми написали про те, чим депутати володіють і чого бракує у їхніх деклараціях, — сказала журналістка. — Цей матеріал вийшов у четвер, 28 жовтня, а в середу, 3 листопада, на мене напали»

Альона Береза розповіла, що змінила ставлення до своєї безпеки та що надалі максимально убезпечуватиме своє життя. «Хочу бути готовою до можливих нюансів стосовно мого професійного життя. Але водночас розумію, що потрібно рухатися далі, що цей випадок не може мене викинути з моєї діяльності. Адже якщо припиню свою роботу, то це буде найбільшим подарунком виконавцям і замовникам. Тому попри усі внутрішні запобіжники, я поступово відновлююся», — сказала вона. Альона додала, що у її квартирі наразі встановлений відеонагляд зусиллями соціально відповідального бізнесу, а поліція надала цілодобову охорону.

Альона Береза резюмувала, що не вважає Хмельницький безпечним і комфортним містом, оскільки на неї напали в самому його центрі. «Мені прикро, що люди, які зараз обіймають високі посади на рівні області та міста, проігнорували цей випадок. Мені б хотілося, щоб посадовці та герої наших матеріалів розуміли, що ми робимо потрібну роботу, що ми не працюємо, щоб їм насолити. Ми працюємо, щоб всі ми жили у нормальному суспільстві, а не лише обрані», — сказала вона.   

Нагадаємо, Інститут масової інформації зафіксував у жовтні 14 випадків порушень свободи слова в Україні, з них дев’ять випадків стосувались фізичної агресії проти журналістів. З початку року Центр прав людини ZMINA зафіксував 88 випадків тиску на активістів. Найбільше випадків трапилося на Київщині, Харківщині та Луганщині.

Фото: Альона Береза / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status