cs.detector.media
10.11.2021 13:30
11 листопада — пресконференція правозахисників «Як законопроєкт про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов»
11 листопада — пресконференція правозахисників «Як законопроєкт про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов»
Правозахисники та фахівці з інтернет-безпеки проведуть експертну оцінку законопроєкту про «Про Службу безпеки України» (№3196-Д). Він уже більше року опрацьовується в парламенті й може бути ухвалений наступного тижня.

Захід відбудеться о 10:00 в Українському кризовому медіацентрі (Київ, вул. Хрещатик, 2). Подію транслюватимуть у фейсбуку та ютубі УКМЦ.

Організатори пресконференції вважають, що перед голосуванням треба переглянути окремі положення  проєкту закону. «Без внесення змін ці норми прямо порушують європейські стандарти прав людини та норми Конституції України. Зокрема, проєкт закону чітко не визначає зміст багатьох повноважень СБУ, підстави та порядок їх використання. Це створює багато можливих загроз порушень прав людини в майбутньому», — зазначили в громадській організації «Центр громадянських свобод». 

Спікери:

Організатори назвали, які положення законопроєкту суперечать міжнародному праву та Конституції України й викликають найбільше занепокоєння:

  1. У такій редакції проєкт закону дозволяє «прослуховувати» практично будь-яку особу в країні без жодних підстав та гарантій зловживання цим правом. Зникає необхідність отримання санкції суду, оскільки санкція буде потрібна лише у випадках, коли розмови планується включити як доказ у кримінальній справі, що становить менше 10 % від загального обсягу прослуховувань.
  2. Дозволяється використання обладнання для зняття інформації з каналів зв’язку не тільки для розслідування злочинів, але і для збору оперативно-службової інформації.
  3. СБУ отримує повноваження отримувати будь-яку інформацію від усіх приватних чи державних суб’єктів без рішення суду, СБУ отримує доступ до всіх баз даних, включно із приватними, що не мають навіть спецслужби в багатьох авторитарних країнах.
  4. Визначається право СБУ блокувати ресурси в інтернеті та зобов’язання операторів телекомунікацій встановити відповідне обладнання, що надасть повний автоматичний доступ  до інформації.
  5. Окреме положення дозволяє без жодних підстав зупиняти будь-яку особу та проводити її огляд та огляд її речей і транспортних засобів.

Із запитаннями запропонували звертатися до Романа Неколяка, «Центр громадянських свобод», тел.: +38096 347 62 09, e-mail: ccl.org.ua@gmail.com 

Фото: УКМЦ

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status