cs.detector.media
08.11.2021 17:37
Активіст Микола Виговський заявив у СБУ про переслідування
Активіст Микола Виговський заявив у СБУ про переслідування
Якщо справу не порушать упродовж доби, він скаржитиметься суду на бездіяльність органу та вимагатиме реєстрації провадження.

8 листопада активіст Микола Виговський подав у Службу безпеки України заяву про вчинення кримінальних правопорушень за статтею 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя) та статтею 359 ККУ (незаконне використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), повідомила на своїй фейсбук-сторінці юридична компанія «Міллер», яка надає активістові супровід.

Нагадаємо, у жовтні співзасновник Громадського сектору Євромайдану, Коаліції «Реанімаційний пакет реформ», екскоординатор «Руху Чесно», учасник ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», співорганізатор «Маршу за Київ» Микола Виговський знайшов два пристрої для стеження в своїй автівці. Експерти ідентифікували їх як gps-трекер і засіб прослуховування, повідомив активіст. Він сказав, що звернеться до правоохоронців, після того як дослідить предмети власними силами. 4 листопада Микола Виговський вирішив перевірити, чи немає засобів стеження в його квартирі, повідомив він під час пресбрифінгу. Активіст сказав, що фахівець знайшов отвір у стелі зі свіжими слідами пошкоджень. «Це з великою ймовірністю свідчить, що там знаходились пристрої для стеження, але їх оперативно зняли, скориставшись моєю відсутністю вдома. Це частково підтверджує й проблема із замком, якої раніше не було», — сказав Микола Виговський.

У «Міллер» наголосили, що стеження та прослуховування законні лише в рамках кримінального провадження; вони є негласними слідчими (розшуковими) діями. Щоб з'ясувати, чи такі дії проводилися щодо Миколи Виговського, юристи подали запити в Офіс генерального прокурора, СБУ та Нацполіцію, додали в компанії.

«Протягом 24 годин після подання заяви повинно бути відкрито кримінальне провадження. Якщо його не відкриють, будемо подавати скаргу на бездіяльність до суду, і після судового розгляду та отримання відповідної ухвали вимагатимемо, щоб провадження було зареєстровано», — йдеться в дописі. Якщо справу відкриють, заявники збираються ініціювати низку слідчих дій, зокрема допит Виговського для визнання його потерпілим та експертизу знайдених пристроїв. Також заявники планують отримати записи з відеокамер спостереження з локацій, де ці пристрої могли встановити в автівку активіста.

Незаконне використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, як пояснив адвокат Масі Найєм під час пресбрифінгу, — у підслідності СБУ. Тому заяву подали саме до цього органу, а не в поліцію, сказав він. Згідно з законом, людині, яка влаштувала незаконне стеження, загрожує до 4 років позбавлення волі; якщо доведуть вину групи осіб — до 7 років.

Микола Виговський додав, що серед імовірних причин його переслідування — участь в акціях протесту, критика законопроєкту про містобудівний ринок. «Чи стеження, чи підготовка нападу, чи акції з дискредитації — жоден із варіантів не підходить цивілізованій країні. На мою думку, переслідування активістів — пряма загроза національній безпеці. Окрім процесуальної, це ще одна причина для заяви в СБУ», — сказав він. Микола Виговський додав, що «не має ілюзій» щодо ефективного розслідування, але й «не звернутися до правоохоронних органів не можна». Після власної експертизи долучить знайдені технічні засоби до матеріалів справи, резюмував він.

Як факт переслідування активіста випадок зареєстрував Центр прав людини ZMINA, зауважила правозахисниця Людмила Янкіна. «Допоки в нас не буде від правоохоронних органів доказу або заяви про законність такого переслідування, ми будемо вважати його незаконним», — сказала вона під час пресбрифінгу. У ZMINA вважають, що життя і здоров'я Миколи Виговського під загрозою, тому мають намір забезпечити його необхідним захистом.

Нагадаємо, з початку року Центр прав людини ZMINA зафіксував 88 випадків тиску на активістів. Найбільше випадків трапилося на Київщині, Харківщині та Луганщині.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status