cs.detector.media
27.08.2021 17:11
«Альянс громадського здоров’я» представив рекомендації із висвітлення життя ключових і вразливих груп населення
«Альянс громадського здоров’я» представив рекомендації із висвітлення життя ключових і вразливих груп населення
Це поради журналістам щодо термінології, лексики, стереотипів у висвітленні соціальної тематики.

Авторка методичного посібника «Особливості висвітлення життя ключових груп населення. Рекомендації для ЗМІ» — Олександра Горчинська, журналістка видання НВ, консультантка міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров'я», повідомили на фейсбук-сторінці організації.

У передмові видання зазначається, що в ньому зібрані рекомендації для журналістів щодо того, як дотримуватися недискримінаційного підходу в роботі, яку лексику використовувати під час спілкування із представниками ключових груп і як створювати якісні, професійні журналістські матеріали на соціальну тематику.

У рекомендаціях зазначено, яка різниця між вразливими і ключовими групами населення, як уникати гендерної дискримінації та мови ворожнечі в роботі та побуті, у чому полягає правило people first language. Окремі розділи присвячені висвітленню тематик ЛГБТ+, людей з інвалідністю, ВІЛ і СНІД, секс-роботи, наркозалежності, етнічних груп.

У післямові авторка написала, що мова ворожнечі, некоректні й маніпулятивні висловлювання досі часто зустрічаються в інформаційному просторі, а законодавство оперує термінами, що потребують перегляду. «Формування суспільних уявлень щодо того або іншого явища, групи людей, стану здоров’я та іншого починається з того, як і що ми про це говоримо, які слова вживаємо, аби розповісти про це іншим. Лексика, якою ми послуговуємося, має бути нейтральною та етичною — з можливістю відійти від стигматизуючих, дискримінаційних висловлювань», — йдеться в післямові посібника.

Рекомендації доступні в електронному форматі. Зазначається, що представники ЗМІ можуть отримати паперову версію, залишивши заявку за посиланням.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status