cs.detector.media
31.07.2021 16:43
Стипендію за громадянську позицію імені Катерини Гандзюк отримав активіст Сергій Філімонов
Стипендію за громадянську позицію імені Катерини Гандзюк отримав активіст Сергій Філімонов
31 липня — третя річниця нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк, після якого 4 листопада 2018 року вона померла.

Українська школа політичних студій повідомила, що після консультацій з представниками громадянського суспільства цьогоріч стипендію за громадянську позицію імені Катерини Гандзюк отримав Сергій Філімонов. У відборі стипендіата традиційно взяв участь батько активістки Віктор Гандзюк.

Зазначається, що Сергій Філімонов — учасник програми Української школи політичних студій 2021 року, ветеран російсько-української війни, нагороджений медаллю «Захисник Маріуполя», один із творців неформального молодіжного руху «Гонор», колишній керівник київського осередку «Цивільного Корпусу Азов» та київського осередку партії «Національний корпус». Сергій Філімонов зіграв головну роль у фільмі Олега Сенцова «Носоріг». «Діяльність Сергія Філімонова суголосна з цінностями і принципами Української школи політичних студій. Своєю справою Сергій, як і Катя, відстоює інтереси демократичної держави Україна», — йдеться в дописі УШПС.

Українська школа політичних студій у 2019 році заснувала щорічну стипендію за громадянську позицію імені Катерини Гандзюк. Вона — випускниця Школи 2015 року. У 2019 році стипендію здобув журналіст Денис Бігус.

Нагадаємо, 4 листопада стало відомо про смерть громадської активістки і в. о. керівника справами Херсонської міської ради Катерини Гандзюк, на яку було скоєно напад 31 липня 2018 року (її облили сірчаною кислотою). Увечері 4 листопада у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

5 листопада представники громадських, правозахисних та медійних організацій звернулися до голів депутатських фракцій Верховної Ради з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадських активістів, журналістів та політичних діячів.

В іншій заяві представники громадських, правозахисних і недійних організацій висловили обурення станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та виступили з вимогою відставки керівництва херсонської поліції, генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Представництво ЄС в Україні звернуло увагу на «тривожну тенденцію» нападів на активістів та журналістів в Україні.

Обвинувачені у вбивстві Катерини Гандзюк перебувають під вартою, розгляд справи в суді триває.

Фото: Українська школа політичних студій / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status