cs.detector.media
28.07.2021 13:36
За перше півріччя 2021 року Zmina зафіксувала 53 випадки переслідування активістів
За перше півріччя 2021 року Zmina зафіксувала 53 випадки переслідування активістів
Нападів на активістів побільшало, Київ залишився лідером за кількістю зафіксованих випадків. Натомість найнебезпечнішим напрямком громадської діяльності став ЛГБТ-активізм, випередивши антикорупційників.

28 липня команда Центру прав людини Zmina презентувала моніторингову доповідь щодо тиску й переслідування активістів у другому кварталі 2021 року. Її підготували в рамках проєкту «Підвищення ролі та захисту правозахисників в  Україні».

За перше півріччя 2021 року Zmina зафіксувала 53 випадки переслідування активістів на підконтрольній Україні території. 21 із них стався в другому кварталі року. 22 випадків трапилися в Києві, 7 — на Одещині, по 3 — на Харківщині й Луганщині. Найчастіше це були спроби знищити чи пошкодити майно активістів (14 випадків), залякування (10) і напади (8).

Дослідниця Центру прав людини Zmina Анастасія Москвичова відзначила, що вперше за період спостережень найчастіше під тиском опинялися ЛГБТ-активісти. У другому кварталі 2021 року вони наражалися на утиски та переслідування 4 рази, а на другому місці опинилися одразу три напрями: протидія корупції, протидія незаконному будівництву та захист довкілля (по три випадки).

Випадки другого кварталу та першого півріччя 2021 року

У квітні 2021 року громадська організація «Лабораторія цифрової безпеки» також нарахувала 9 випадків атак на громадських активістів та журналістів в інтернеті, наголосили в доповіді.

«У 2021 році ми продовжуємо спостерігати тенденцію нових переслідувань тих громадських активістів чи організацій, які піддавались переслідуванням раніше. Очевидно, що це є наслідком відсутності якісних розслідувань щодо попередніх переслідувань з боку правоохоронної системи. Тому закликаємо поліцію та прокуратуру віднестись з особливою увагою до розслідування інцидентів зазначених у нашому звіті, оскільки постраждалими є люди, які систематично піддаються атакам з метою припинення їхньої діяльності через залякування», — зауважила координаторка проєктів Центру прав людини Zmina Людмила Янкіна.

Для порівняння, у першому півріччі 2020 року правозахисники зафіксували 50 випадків переслідувань. 

Нагадаємо, у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів (83 випадки — у 2019-му).

Центр демократії та верховенства права випустив юридичний порадник для активістів про взаємодію з правоохоронцями в разі нападів і погроз.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status