cs.detector.media
26.07.2021 11:00
Молодіжні організації просять президента перенести День молоді, щоб не копіювати радянські традиції
Молодіжні організації просять президента перенести День молоді, щоб не копіювати радянські традиції
Збір підписів під петицією триває до 5 жовтня.

Член правління громадської спілки «Національне українське молодіжне об'єднання» (НУМО) Олег Слабоспицький подав петицію на сайт президента з проханням перенести відзначення Дня молоді з радянсько-російської дати останньої неділі червня на 12 серпня, тобто на встановлений Світовою конференцією міністрів у справах молоді та Генеральною асамблеєю ООН Міжнародний день молоді.

Автор петиції наголосив, що окрім України наприкінці червня День молоді відзначається лише у Російській Федерації, Узбекистані та Республіці Білорусь. Олег Слабоспицький додав, що свято заснували 1958 року в СРСР як день радянської молоді. Натомість Міжнародний день молоді оголосили 1999 року, а ініціатива виникнення цього свята вийшла від самої молоді в 1991 році у Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН, додав керівник громадської спілки.

«Остання неділя червня в нашій ментальності — це день, коли проводяться фестивалі, вечірки, тощо. Його гасло — розваги та безтурботність! Своєю чергою Міжнародний день молоді — це про участь молоді, про її роль та вплив на усі можливі процеси у творені позитивних змін на всіх можливих рівнях. Його гасло — мій голос і думка мають бути почуті! Тут очевидно, що є різниця між радянською молоддю, тою молоддю яка була просто інструментом поширення якихось наративів, і молоддю сучасною, яка здатна реалізовувати свої бажання та вирішувати виклики, які стоять перед суспільством», — йдеться в петиції.

Спілка «НУМО», що включає 10 молодіжних громадських організацій, просить Президента України ухвалити указ щодо відзначення в Україні щороку 12 серпня Міжнародного дня молоді. Володимиру Зеленському також запропонували скасувати відзначення Дня молодіжних та дитячих громадських організацій як свято, що фактично не відзначається в Україні, оскільки встановлено в один день із Днем молоді.

З моменту публікації петиції 5 липня пропозиція зібрала 172 голоси. Щоб президент розглянув її, потрібно зібрати 25 тисяч голосів до 5 жовтня.

Нагадаємо, петиція керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна з вимогою звільнити Олега Татарова з посади заступника голови Офісу президента набрала 25 тисяч підписів менше ніж за три місяці. У відповіді президент Володимир Зеленський послався Конституцію України, яка говорить, що «правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством».

Фото: Національне українське молодіжне об'єднання - НУМО / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status