cs.detector.media
Роман Маселко
16.07.2021 09:31
Що варто знати журналістам про оновлені ВРП та ВККС
Що варто знати журналістам про оновлені ВРП та ВККС
Ми отримали шанс на очищення судової системи й не маємо права його змарнувати. Участь та увага громадськості й журналістів будуть надзвичайно важливими.

14 липня парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5068, який дозволяє перезавантажити Вищу раду правосуддя. А напередодні народні депутати підтримали закон №3711-д про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів на принципово нових засадах. Ці закони дають шанс на справжню судову реформу. Для громадянського суспільства це важлива перемога, за яку нам довелось боротися останні два роки. Коротко поясню, чому це так важливо і що буде далі.

У чому суть судової реформи

Українці тотально не довіряють судам, у першу чергу, через корупцію, свавільні рішення, статки суддів, які явно не відповідають доходам. 80% громадян вірять, що у суді виграє той, хто має більше грошей чи влади, а не той, хто правий. Крім того, багато суддів є просто некомпетентними, бо отримали посаду не за знання, а завдяки зв’язкам та грошам.

Тому суть судової реформи в тому, щоби перевірити всіх суддів, звільнити недоброчесних та некомпетентних, а на їхні місця призначити незалежних професіоналів із бездоганною репутацією. Звісно, це не вся реформа, але ключове завдання є таким.

Однак попередня реформа провалилася. Чому? Бо очищенням судів займалася Вища кваліфікаційна комісія (ВККС) та Вища рада правосуддя (ВРП), які складалися здебільшого з таких же суддів із дуже сумнівною репутацією. Очевидно, що вони не лише не були орієнтовані на звільнення собі подібних, а навпаки — робили все, щоби зберегти й посилити вплив суддівської мафії. Тому реформа перетворилася на імітацію.

Єдиним способом розірвати порочне коло й запустити справжню реформу було перезавантажити ті органи, які керують судовою системою, перевіряють, звільняють і призначають суддів. Важливо було не просто звільнити старих і призначити нових, а передбачити процедуру, яка буде гарантувати формування ВРП та ВККС із доброчесних, незалежних та професійних суддів.

Нещодавно ухвалені парламентом закони встановлюють принципово нові правила формування ВРП та ВККС, які дають шанс якісно змінити ці органи, а отже провести справжню судову реформу.

Як тепер будуть призначатися члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Головним завданням ВККС є підбір кадрів для всіх судів. Саме ця комісія проводить конкурси на посади суддів та визначає переможців, яких передає на затвердження до Вищої ради правосуддя. Також вона оцінює всіх діючих суддів та визначає, кого залишити на посаді, а кого рекомендувати звільнити.

Раніше ВККС формувалася за квотним принципом різними органами — З’їздом суддів, науковців, адвокатів, а також Державною судовою адміністрацією та Уповноваженою з прав людини. Як це відбувалось, яскраво засвідчили «плівки Вовка». Конкурси призначали на замовлення голови обласного адміністративного суду Києва Павла Вовка, а переможцями ставали люди, яких він визначав.

Ухвалений законопроєкт №3711-д передбачає обрання всіх членів ВККС єдиною конкурсною комісією. Вона складатиметься із шести осіб, троє з яких делегуються Радою суддів із числа суддів чи суддів у відставці, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання. Ще троє будуть представниками міжнародних організацій.

Ключовою перемогою цього закону є правила ухвалення рішень конкурсною комісією. Рішення вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало не менше чотирьох членів, двоє з яких делеговані міжнародним організаціями. Але якщо голоси розподіляться порівну, то ухваленим є рішення, за яке проголосувало мінімум двоє міжнародників. Це дає можливість не лише заблокувати негідних кандидатів, але й обрати справді найкращих, які спроможні міняти систему. Тепер суддівська частина комісії не зможе їх заблокувати.

До речі, так буде формуватися лише перша конкурсна комісія, яка діятиме ще два роки після формування складу ВККС. В усіх наступних комісіях квоти міжнародників уже не буде. Замість них своїх представників будуть делегувати Рада адвокатів, Рада прокурорів та Президія Національної академії правових наук. Тобто іноземці один раз допоможуть нам запустити правильні процеси, а потім це буде повністю нашою відповідальністю. Тож із нашим суверенітетом все нормально і про жодне «зовнішнє управління» не йдеться.

Дуже важливо, що правила проведення конкурсу затверджує сама конкурсна комісія. А ще вона зможе визнавати кандидатів невідповідними в разі наявності обґрунтованого сумніву, навіть якщо кандидат принесе рішення ОАСК про те, що він ідеальний. Тобто тепер аргументи типу «мене перевіряла податкова чи попередня ВККС і все було гаразд» не будуть мати для конкурсної комісії жодного значення. Вона сама зможе оцінити всю інформацію про кандидатів.

Однак, на жаль, закон не усунув усі ризики нівелювання реформи. Фінальне рішення про призначення членів ВККС ухвалює ВРП. Конкурсна комісія повинна передати ВРП на затвердження по два кандидати на кожну із 16 вакансій, тобто 32 людини. З ними ВРП буде проводити співбесіду та визначати, хто стане членом ВККС. Зрозуміло, що чинний склад ВРП буде робити все, щоб вибити кандидатів, які найбільше загрожують суддівській мафії.

Саме тому так важливо перезавантажити ВРП. Як правильно зазначила Венеційська комісія та її голова Джанні Букіккіо, без забезпечення доброчесності членів ВРП судова реформа приречена на провал. І цю проблему покликаний вирішити законопроєкт №5068.

Що буде з Вищою радою правосуддя

Ухвалений закон розв’язує одразу дві проблеми: суттєво покращує процедуру призначення нових членів Вищої ради правосуддя та дозволяє очистити теперішню ВРП.

Членів ВРП, як і раніше, будуть призначати за квотним принципом: 10 — З’їзд суддів, по 2 — з’їзди адвокатів, прокурорів та науковців, а також парламент і президент. Голова Верховного суду є членом ВРП за посадою. Однак тепер усі ці суб’єкти зможуть призначити лише тих кандидатів, які попередньо отримали схвалення від спеціально створеної Етичної ради.

Вона також буде складатись із трьох суддів і трьох представників міжнародних організацій. Як і у випадку з ВККС, за рівної кількості голосів прийнятим буде рішення, за яке проголосувало мінімум двоє міжнародників.

Етична рада оцінює кандидатів на посади членів ВРП і рекомендує лише тих, хто відповідає критеріям доброчесності з розрахунку не менше двох осіб на одну вакансію. Остаточне рішення приймає суб’єкт призначення, але протягнути недоброчесних тепер не вийде.

А найзапекліша боротьба точилася за можливість звільнити чинних недоброчесних членів ВРП. Бо саме вони і будуть формувати нову ВККС. У підсумку здорові сили перемогли. Закон дозволив Етичній раді протягом шести місяців провести одноразову перевірку всіх нинішніх членів ВРП і у разі виявлення недоброчесних чи некомпетентних рекомендувати їх звільнити. З цього моменту вони відсторонюються від посади, але звільнити їх може лише той, хто призначив. Відповідний орган має це вирішити протягом трьох місяців із моменту рішення Етичної ради. Якщо в цей строк не вкладуться, то член ВРП звільняється автоматично. Таке правило збільшує шанси звільнення таких членів, хоча й не гарантує цього.

Участь міжнародників в Етичній раді також передбачена лише для її першого складу, який діятиме шість років. Надалі квота міжнародників переходить до Ради адвокатів, Ради прокурорів та Президії Національної академії правових наук. Але це означає, що максимум за чотири роки всі члени ВРП будуть обрані за участі міжнародників.

Чи є шанси знівелювати реформу

Звісно, на шляху реалізації ухвалених законів буде багато перешкод. Очевидно, що буде спроба визнати ці закони неконституційними. Враховуючи чинний склад Конституційного суду, така ймовірність є. Проте цей ризик буде існувати для всіх без винятку реформ, поки ми будемо мати такий Конституційний суд. Цю проблему також треба розв’язувати шляхом запровадження процедур, які дозволять стати суддями КСУ незалежним і доброчесним професіоналам.

Звісно, що нинішня Вища рада правосуддя також буде блокувати очищення системи. Тому й потрібно в першу чергу зосередитися на звільненні недоброчесних членів ВРП.

Очікується й завал судових позовів. Відповідно до ухвалених законів, їх буде розглядати не Окружний адмінсуд Павла Вовка, а Верховний суд, але він теж ухвалив чимало сумнівних рішень. Тож ми не сумніваємося, що будуть спроби вплинути на хід реформи через суд. Та якщо Етична рада та Конкурсна комісія будуть сформовані, зупинити їх буде не так легко й реформа матиме реальний шанс на успіх.

Коли чекати позитивних змін

Слід розуміти, що в судовій реформі миттєвих результатів не буде і бути не може. Навіть перезавантаження ВРП та формування адекватної ВККС є найважливішим, але тільки першим кроком у масштабній трансформації судової системи.

Якщо президент підпише закони найближчим часом, то Етична рада та Конкурсна комісія мають бути сформовані у вересні цього року. Потім Етична рада матиме пів року, щоби перевірити всіх чинних членів ВРП. Ще три місяці буде в суб’єкта призначення, щоб остаточно вирішити питання звільнення. Тож очищення нинішнього складу ВРП відбудеться найпізніше до червня 2022 року. Хоча я впевнений, що міжнародники тягнути не будуть і завершать цей процес значно раніше, оскільки дуже важливо, щоб новий склад ВККС формувала вже очищена ВРП.

Зараз у ВРП є чотири вакансії — дві від парламенту, по одній від З’їзду науковців та прокурорів. За новою процедурою їх можна заповнити вже за два місяці. Тобто цілком реально, що до кінця року п’ята частина ВРП буде оновлена.

Конкурс на членів ВККС може бути оголошений вже у вересні-жовтні цього року. Орієнтовно затвердження нового складу ВККС можна очікувати у березні 2022 року.

Після цього має розпочатися головна робота — заповнення вакансій у судах, яких зараз уже більше 2000, та перевірка суддів, які ще не пройшли оцінювання. Це ще близько 2000 суддів. Ці процеси також доволі трудомісткі й можуть тривати до двох-трьох років.

Окрім того, оновлена ВРП буде розглядати дисциплінарні скарги на суддів. Тепер покривати кривосуддя недоброчесних суддів буде нікому і їх можна буде звільнити. Завдяки цьому за 3–5 років судова система має справді кардинально змінитись і у судах нарешті можна буде розраховувати на справжнє правосуддя.

Чи можна вже розслабитися?

Однозначно ні. Якраз зараз наступає найважливіший момент — втілення ухвалених законів. І тут важливою буде участь громадськості та журналістів. Адже треба буде прискіпливо проаналізувати усіх членів ВРП та кандидатів на посади у ВРП та ВККС, а потім надати інформацію про них Етичній раді та Конкурсній комісії. Кожне якісне журналістське розслідування може лягти в основу висновку цих органів.

Усі засідання цих органів будуть транслюватись, і що більшою буде увага до цих процесів, то більша ймовірність, що новими членами ВРП та ВККС стануть люди без плям у біографії.

Коли ж запрацюють оновлені ВККС та ВРП, потрібно буде стежити за наборами нових суддів та оцінюванням чинних. Що прозорішими будуть ці процеси, то більші шанси отримати чесні суди.

Я закликаю всіх юристів, які мають необхідні досвід, знання і чисту репутацію, подаватися на конкурси. Тепер у вас точно є шанс перемогти.

Попереду багато роботи, яка залежить не від міжнародних організацій, а від нас. Ми отримали черговий шанс і не маємо права його змарнувати.

Фото: Sora Shimazaki / Pexels

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status