cs.detector.media
24.06.2021 14:00
Лісовий курс для журналістів
Лісовий курс для журналістів
Експерти громадської організації «Українська природоохоронна група» (UNCG) створили навчальний онлайн-курс про ліс, його біорізноманіття, законні і незаконні рубки, а також розповіли, як правильно висвітлювати цю тематику в медіа. Мета курсу — допомогти журналістам писати про ліс якомога якісніше. «Детектор медіа» публікує повний курс.

Це вступне відео «Лісового курсу», створеного Українською природоохоронною групою (UNCG) за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Для кого цей курс, що в нього входить і чому Україні потрібно більше якісної журналістики про ліси.

 

Блок 1. Ліс як екосистема

Це вступне відео першого блоку. Тут говоримо про те, з чого складається цей блок.

Що таке ліс

У цьому відео говоримо про те, що ліс — це не просто купа дерев, а складна екосистема з тисячами складників. Розбираємося, які існують визначення лісів. З’ясовуємо, чому висадка дерев після рубки абсолютно не означає відновлення лісу.

Додаткові матеріали: тут більше про те, як влаштовані екосистеми (англійською).

Що таке лісове біорізноманіття

У цьому відео говоримо, чому термін «біорізноманіття» все частіше з’являється в різних документах і що це взагалі таке.

Додаткові матеріалитут більше про біорізноманіття (англійською), Конвенція про охорону біологічного різноманіття (1992 рік), Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція).

Екосистемні послуги лісів

У цьому відео говоримо про блага, які ліси надають нам безкоштовно — екосистемні послуги. Розбираємося, якими бувають екосистемні послуги, як Голосіївський нацпарк у Києві щорічно надає екосистемних послуг на 78 мільярдів гривень і як це пов’язано з лісовим біорізноманіттям.

Додаткові матеріалитут більше про те, що таке екосистемні послуги та якими вони бувають (українською), тут більше про екосистемні послуги Голосіївського нацпарку (інфографіка українською), тут більше про екосистемні послуги лісів (англійською), детальний посібник з обрахунку екосистемних послуг, що їх надають ліси (англійською).

Що відбувається з лісами планети

У цьому відео говоримо про ліси планети: де вони, які вони, чим відрізняється знеліснення від деградації лісів, а також про економічні збитки від деградації лісів. Поки що говоримо глобально, а до лісів України перейдемо вже в наступних блоках.

Додаткові матеріализвіт ООН щодо стану лісів планети у 2020 році (джерело багатьох статистичних даних англійською); актуальна інформація про знеліснення, яке відбувається на планеті, та його причини (англійською); звіт «Жива планета 2020», повний огляд щодо втрати біорізноманіття планети (українською та англійською); звіт Дасгупти, публікація про те, як пов’язані світова економіка та збереження біорізноманіття (дослідження проводилося на замовлення уряду Великобританії; англійською).

Блок 2. Лісове господарство України

Це вступне відео другого блоку курсу. Тут говоримо про те, з чого складається цей блок.

Що таке лісове господарство

У цьому відео говоримо, як хазяйнує в лісах людина, тобто про лісове господарство. Розбираємося, що таке лісове господарство, які в нього цілі й що таке стале лісове господарство (та й взагалі «сталість»).

Додаткові матеріалиодин з варіантів критеріїв й індикаторів, за якими оцінюють сталість ведення лісового господарства в ЄС (англійською).

Як влаштоване лісове господарство в Україні

У цьому відео розбираємося зі складним: хто управляє нашими лісами (тобто їх рубає), що таке лісгосп і лісництво, хто такий майстер лісу і чим займається Держлісагентство.

Додаткові матеріалипублічний звіт Держлісагентства за 2020 рік (джерело фактів і цифр про лісове господарство України); посібник для активістів, у якому є чимало інформації про ведення лісового господарства в Україні (радимо ознайомитись, там небагато).

Цілі та фінансування лісового господарства

У цьому відео говоримо про те, навіщо в Україні ведеться лісове господарство, а також знову розбираємося зі складним: як і хто фінансує ведення лісового господарства. Інакше кажучи, говоримо про ліс та гроші.

Додаткові матеріалипублічний звіт Держлісагентства за 2020 рік (джерело фактів і цифр про лісове господарство України, у тому числі про його фінансування).

Як проводяться рубки

У цьому відео говоримо про те, якими бувають рубки в Україні, як їх проводять і що для цього потрібно. А також розбираємося, чому ліс в уявленні багатьох не надто відрізняється від поля з кукурудзою.

Додаткові матеріали: посібник для активістів, у якому є чимало інформації про ведення лісового господарства в Україні. Містить багато інформації про рубки та дозвільні документи на них.

Чим займаються лісокористувачі, окрім рубок

У цьому відео з’ясовуємо, що лісокористувачі не тільки рубають ліс, а й роблять багато інших корисних (і не дуже) справ. Зокрема, розбираємося, як відновлюють дерева після рубок.

Заповідні ліси України та Смарагдова мережа

У цьому відео розбираємося із заповідними лісами. Зокрема з’ясовуємо, чим відрізняється заповідник і заказник, які рубки дозволені в заповідних лісах, а також що таке Смарагдова мережа.

Додаткові матеріалиофіційний портал про природно-заповідний фонд України; більше про природно-заповідний фонд у лісах України (українською); більше про Смарагдову мережу в Україні (українською); ще про Смарагдову мережу в Україні.

Блок 3. Загрози лісам України

Це вступне відео третього блоку курсу. Тут говоримо про те, з чого складається цей блок.

Ліси України та що їм загрожує

У цьому відео говоримо про те, які вони — українські ліси. Скільки їх, з чого вони складаються і так далі.

Додаткові матеріали: публічний звіт Держлісагентства за 2020 рік. Джерело фактів і цифр про ліси України. Існують аналогічні звіти за минулі роки.

Знеліснення в Україні

У цьому відео говоримо про те, як безповоротно зникають українські ліси. Руйнуємо поширений міф про «Карпати, що лисіють», а також розбираємося, що таке самосійні ліси.

Додаткові матеріали: більш детальна інформація про самосійні ліси України; аналітична записка про необліковані (у тому числі самосійні) ліси України; аналітичний звіт щодо загроз майбутнього курорту на Свидовецькому хребті (англійською).

Деградація лісів України. Частина 1

Це перша частина відео про головну проблему наших лісів — їх деградацію. Тут згадуємо, що взагалі таке «деградація лісів», які наслідки вона має, що таке «монокультури» і як меліорація та суцільні рубки впливають на ліси.

Додаткові матеріалибільше про соснові монокультури та наслідки їх використання для лісів.

Деградація лісів України. Частина 2

Продовжуємо говорити про головну проблему наших лісів — їхню деградацію. Зокрема розбираємося, чому мертва деревина — аж ніяк не мертва, чим загрожують види-чужинці, як охороняють рідкісні види у наших лісах і багато чого іншого.

Додаткові матеріалибільше про інвазійні види (українською); стаття про роль мертвої деревини (українською).

Деградація лісів України. Частина 3

Продовжуємо говорити про головну проблему наших лісів — їх деградацію. У цьому відео розбираємося, як влаштована зміна клімату і як така зміна впливає на наші ліси. Зокрема, згадуємо про лісові пожежі та всихання.

Додаткові матеріалибільше про зв’язок між зміною клімату й охороною природи (українською); більше про зв’язок між зміною клімату та біорізноманіттям (українською).

Деградація лісів України. Частина 4

Завершуємо розбиратися з деградацією наших лісів — поєднуємо все, про що дізналися, і дивимося, як пов’язані між собою інвазійні види, монокультури, суцільні рубки та зміна клімату. Те, про що майже не пишуть у ЗМІ :)

Блок 4. Незаконні рубки

Це вступне відео четвертого блоку курсу. Тут говоримо про те, з чого складається цей блок.

Що таке незаконна рубка?

У цьому відео розбираємося з визначеннями, які є простими лише на перший погляд. Дізнаємося, які рубки вважаються незаконними, що таке самовільні рубки, хто такі чорні лісоруби і чому офіційна статистика про незаконні рубки не викликає довіри.

Додаткові матеріали: аналітична публікація, присвячена незаконним рубкам (українською).

Приклади незаконних рубок

У цьому відео розглядаємо найцікавіші приклади можливих незаконних рубок. Рубки без лімітів, рубки без оцінки впливу на довкілля, незаконні санітарні рубки тощо. Лише окремі приклади, адже варіантів — десятки й сотні.

Додаткові матеріалибільше про приклади рубок «з порушеннями» (українською); більше про незаконні санітарні рубки (українською); приклад незаконних рубок «з документами» у Чорнобильській зоні відчуження (українською).

Неврегульовані «сірі» рубки

У цьому відео говоримо про напівзаконні рубки, головна проблема яких — відсутність чітких і прозорих правил проведення. Зокрема, розбираємося з лісовідновними рубками та рубками переформування.

Додаткові матеріалибільше про лісовідновні рубки; більше про рубки переформування; більше про «рубки небезпечних дерев».

Виявлення незаконних рубок

У цьому відео розбираємося, хто має виявляти незаконні рубки та хто робить це насправді. Зокрема, говоримо про Державну екологічну інспекцію й інші органи.

Додаткові матеріалибільше про приклади роботи екологічної інспекції щодо незаконних рубок; більше про виявлення незаконних санітарних рубок екологічною інспекцією.

Причини незаконних рубок

У цьому відео розбираємося, чому взагалі існують незаконні рубки. Говоримо про законодавство, конфлікти інтересів, прозорість і багато іншого.

Додаткові матеріализвіт про можливості реформування лісової галузі України, підготовлений експертами з Європейського союзу (англійською); більше про реформування лісової галузі України (українською); більше про супутниковий моніторинг рубок.

Блок 5. Що пишуть про ліси?

У цьому відео говоримо про те, що ж пишуть/говорять про ліси у ЗМІ. Які існують головні проблеми. Як можна покращити якість матеріалів про ліси.

Корисні ресурси

У цьому відео розбираємося з декількома ресурсами, які можуть бути корисними під час роботи з лісовою тематикою.

Додаткові матеріали:

Дякуємо, що пройшли курс! Будь ласка, приділіть нам ще хвилинку й поділіться враженнями від курсу в анкеті за посиланням (або нижче). Ваші відповіді допоможуть нам зробити майбутні навчальні курси кращими. 

Курс підготовлений фахівцями Української природоохоронної групи. Думки, висловлені в ньому, передають виключно погляди самих авторів і можуть не збігатися з позицією редакції «Детектора медіа».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status