cs.detector.media
04.06.2021 15:50
Центр громадянських свобод: Нам потрібен не реєстр олігархів
Центр громадянських свобод: Нам потрібен не реєстр олігархів
У громадській організації вважають, що для зменшення впливу олігархів потрібні дієві реформи. Наприклад, посилення антимонопольного законодавства, запровадження прозорої системи медіавласності, розвиток корпоративного права, фондового ринку, податкового законодавства.

Голова правління ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук дописала на своїй фейсбук-сторінці, що за попередніми оцінками, в організації вважають прийнятною ініціативу закріплення в законодавстві правового статусу олігархів, однак певні положення законопроєкту є загрозливими. «Те, що Україна першою в світі законодавчо закріпить правовий статус олігархів нема нічого поганого. Але те, що розширюються можливості позасудового обмеження прав та посилюється влада РНБО є загрозою для верховенства права та розподілу влади в країні. Це посилює владу президента через інструмент директивного управління», — написала Олександра Матвійчук.

На думку голови правління ЦГС, у разі ухвалення законопроєкту цей інструмент «може спочатку і застосують проти олігархів, які не користуються симпатією суспільства», але у майбутньому РНБО може його «використовувати проти тих, кого суспільство вже підтримує».

«Насправді, нам потрібен не реєстр олігархів. Лишу за дужками, що ми багатьох і без реєстрів знаємо. Тим більше, що не можна виключити ситуацію, коли в реєстр будуть включати/виключати людей за послуги, лояльність, хабарі, політичну підтримку тощо. Потрібно зробити неможливими їх існування у такій якості. Для цього треба проводити реформи, а це звичайно складніше, ніж рішення РНБО клепати. Посилювати антимонопольне законодавство, запроваджувати прозору систему медіавласності, розвивати корпоративне право, фондовий ринок, податкове законодавство», — резюмувала Олександра Матвійчук.

Скриншот фейсбук-допису Олександри Матвійчук

Нагадаємо, 2 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. Президент визначив його як невідкладний.

Текст законопроєкту про олігархів оприлюднений на сайті парламенту. За даними ЗМІ, у випадку ухвалення закону про олігархів, Україну може чекати «великий перерозподіл медіа».

15 квітня президент Зеленський виступив з ініціативою розробки законопроєкту щодо олігархів з метою обмеження їхнього впливу на політику й ухвалення законів в Україні. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до олігархів в України можна віднести 13 осіб, прізвища яких він відмовився назвати.

В колонці для сайту «Фокус» президент Зеленський висловив думку, що в країні зменшилась кількість олігархів, бо з відповідного списку вибув лідер «ОПЗЖ», нардеп Віктор Медведчук.

20 травня під час великої пресконференції Зеленський повідомив, що готується спеціальний законопроєкт, який має на меті послаблення впливу олігархів на медіа.

Фото: ccl.org.ua

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status