cs.detector.media
04.06.2021 14:11
Громадська організація «Батьки за вакцинацію» презентувала дитяче видання про важливість щеплення
Громадська організація «Батьки за вакцинацію» презентувала дитяче видання про важливість щеплення
На презентації експерти також нагадали про рутинну вакцинацію.

Видання «Казка про те, як стати супергероєм» презентували 3 червня в пресцентрі Українського кризового медіа-центру, повідомила пресслужба ГО «Батьки за вакцинацію». Крім казки, брошура містить історичні факти про вакцинацію, розмальовку і календар щеплень, розповіла Ірина Андріяш, членкиня правління ГО «Батьки за вакцинацію» та модераторка заходу. Казка доступна також в аудіоформаті.

Авторка книги, письменниця Наталія Рибачик розповіла, що героїв казки вигадав Федір Лапій, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань з курсом імунології Національного університету охорони здоров’я України імені Платона Шупика, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію».

 

Письменниця Наталія Рибачик

«Чому корівки та бички? З латинської «вакцини» — «vaccinae» — перекладається як «коров`ячий». Саме завдяки коровам людство вперше винайшло вакцину від натуральної віспи й повністю подолало цю страшну хворобу. "Казка про те, як стати супергероєм" розказує про те, що кожен маленький українець може долучитися до подолання інфекційних хвороб і зробити цей світ безпечнішим», — пояснила Наталія Рибачик.

Брошура має 16 сторінок, перший наклад видання нараховує 1000 примірників, повідомили в організації. «Казку про те, як стати супергероєм» безкоштовно розповсюджуватимуть Україною організації-члени Коаліції за вакцинацію і Мережа агентів змін з вакцинації, яка представлена в 16 регіонах.

Фрагмент «Казки про те, як стати супергероєм»

Щодо рутинної вакцинації — наразі календар щеплення в Україні передбачає вакцинацію від 10 інфекційних хвороб, зазначив Федір Лапій. Він зауважив, що це мінімум, який існує у світі в календарях щеплень, адже є країни, які вакцинують від 15 – 17 хвороб.

Федір Лапій, кандидат медичних наук, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію»

Федір Лапій також розповів, що до пандемії Україна почала виходити з вакцинальної кризи і нарощувати темпи щеплення, але з приходом пандемії рівень щеплення «просів» у порівнянні з 2019 роком на 20 – 30 %. «Це суттєво. Та завдяки активній позиції професійних асоціацій, міжнародних організацій, уряду ситуація контрольована. Ми усуваємо ці прогалини, і песимістичні пронози не справдилися. Не лише Україна зазнала впливу пандемії COVID-19 на рутинну імунізацію. У деяких країнах виникли затримки з поставками вакцин, оскільки відбувся перерозподіл кадрів та ресурсів. Крім того, люди боялися ходити в амбулаторії. Також не вистачало шприців для проведення вакцинації. Але в цілому з цим викликом країнам вдається справлятися», — пояснив голова правління ГО «Батьки за вакцинацію».

Нагадаємо, раніше громадський діяч Андрій Скіпальський розповів в інтерв'ю про загрози для медреформи, проблеми у сфері громадського здоров’я та свій досвід роботи на керівній посаді в Міністерстві охорони здоров’я.

«Детектор медіа» також писав про групи підтримки ГО «Афіна. Жінки проти раку», які допомагають онкохворим і їхнім рідним психологічно, емоційно та організаційно.

Фото: Український кризовий медіа центр, ГО «Батьки за вакцинацію»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status