cs.detector.media
30.04.2021 16:35
Коаліція РПР презентувала онлайн-платформу для конкурсів на посади головних лікарів
Коаліція РПР презентувала онлайн-платформу для конкурсів на посади головних лікарів
Пілотний проєкт «Моя прозора лікарня» впроваджують у Харківській області.

Платформу «Моя прозора лікарня» розробила Коаліція «Реанімаційний пакет реформ» у партнерстві з Харківською експертною групою підтримки медичної реформи, Центром розвитку інновацій та Ініціативним рухом «Громадський патруль». Вона покликана вирішити проблему непрозорості конкурсів на посади головних лікарів, зауважили під час онлайн-презентації ресурсу 30 квітня.

З 2017 року керівників закладів охорони здоров'я обирають на основі конкурсів, однак організовують їх непрозоро, зауважив Денис Давиденко, менеджер адвокації Коаліції РПР. Він розповів, що інформацію щодо конкурсів у лікарнях публікують на сайтах, які найчастіше незручні в користуванні. Як наслідок — громадськість, кандидати на посади і журналісти не отримують вчасно необхідні дані, а органи влади мають змогу маніпулювати результатами конкурсів, пояснив Денис Давиденко.

Автори проєкту поставили перед собою завдання розробити єдину вебплатформу моніторингу конкурсів на посаду головного лікаря та оцінки корупційних ризиків потенційних керівників, зібрати та розмістити на ній інформацію про конкурси, залучити громадськість і лікарів до обговорення сервісу, а також на базі отриманих результатів запустити сервіс на національному рівні.

Щодо технічних можливостей — у портал запроєктували бізнеспроцес проведення конкурсу відповідно до законодавства, зауважив Сергій Лобойко, керівник Центру розвитку інновацій. На сайті є можливість зареєструватися як кандидат на посаду або охочий моніторити процес відбору, додав Денис Давиденко. Він зазначив, що заклади, своєю чергою, реєструватимуть конкурси, і платформа відображатиме всі його етапи: від прийому заявок до підписання контракту з керівником. Додаткова функція — рейтинг прозорості закладів — створена, щоб стимулювати проводити конкурси на платформі, оскільки наразі використання порталу добровільне, а не обов'язкове, розповів спікер.

Скриншот головної сторінки порталу «Моя прозора лікарня»

Денис Давиденко назвав додаткові компоненти на перспективу — роз'яснення особливостей перебігу конкурсу, зв'язки з іншими відкритими ресурсами для визначення корупційних ризиків кандидатів, а також можливість зареєстрованим дописувачам розміщувати матеріали антикорупційних розслідувань про кандидатів, а також електронний документообіг.

Перевагами для закладів і органів місцевої влади, за словами представника РПР, стане залучення «нових облич» (наразі часто ігнорують конкурси через непрозорість), більшу конкуренцію за посаду керівника як поштовх до змін у медзакладах, збільшення довіри громади завдяки її залученню, а також привабливості для інвестицій бізнесу за рахунок зменшення корупційних ризиків. Громадськість і журналісти, натомість, отримають інструмент для участі і моніторингу, зазначили під час презентації.

Попри те, що управління медичними закладами стало автономним менше року тому, а претендувати на керівні посади в них ще не звично, у Харківській області є випадки, коли молоді фахівці вигравали конкурси на голів центральних районних лікарень, розповів Михайло Довгопол, співзасновник Харківської експертної групи підтримки медичної реформи. «Є приклади, коли керівником медичного закладу стає людина без медичної освіти. Я розумію, що нашим суспільством поки що не сприймається ця ідея, але ми вважаємо, що за цим майбутнє. Розвитком медичного закладу може керувати талановитий менеджер у тандемі з медичним директором, який є лікарем», — пояснив спікер.

Національна служба здоров’я України вітає створення платформи, розповіла директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко. Вона нагадала, що з квітня 2020 року заклади спеціалізованої медичної допомоги отримують кошти за кількість наданих послуг, не ліжко-місць. А в новій реальності потрібні нові компетенції керівників медзакладів, пояснила спікерка.

Скриншот онлайн-презентації проєкту «Моя прозора лікарня»

Нагадаємо, «ЗМІ для змін» розповідав, як громадськість може контролювати конкурси на посади головних лікарів і чому це важливо.

Голова ГО «Національний рух За трансплантацію» Юрій Андрєєв розповів про зрушення у сфері пересадки органів, міфи про трансплантологію та найвищий вияв людяності.

Ми також дізналися, як пацієнтські громадські організації захищали людей під час пандемії коронавірусу в 2020 році.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status