cs.detector.media
27.04.2021 13:13
З початку року зафіксовано 30 випадків переслідувань за громадську діяльність — Zmina
З початку року зафіксовано 30 випадків переслідувань за громадську діяльність — Zmina
Серед них найбільше фізичних нападів, пошкодження майна та спроб залякування.

Про це йдеться в моніторинговій доповіді «Активізм 2021» за січень-березень 2021 року Центру прав людини «Zmina», яку 27 квітня презентували онлайн. Для порівняння, у 2020 році за перші три місяці року зафіксували 23 випадки

Зазначається, що в 2021 році правозахисники задокументували по 6 випадків фізичних нападів, знищення або пошкодження майна активістів і спроб залякування. Мали місце п'ять випадків дискредитації, три спроби перешкоджання мирним зібранням, два інциденти з ознаками юридичного переслідування, а також по одному випадку з ознаками порушення приватності та обшуку без законних підстав.

Як і раніше, найбільше інцидентів зафіксовано в Києві. Натомість цього разу аналітикам складно визначити один вид діяльності активістів як найбільш ризикований, зауважили в Центрі. «Zmina» зафіксувала по три випадки переслідувань зазнавали за антикорупційну діяльність, захист прав ЛГБТІК і прав жінок.

Як відзначили в доповіді, актуальними станом на перший квартал 2021 року залишаються і цифрові загрози громадським активістам і журналістам. «Лабораторія цифрової безпеки» зафіксувала 25 окремих інцидентів за перші три місяці 2021 року. Йдеться про фішинг (10 випадків, серед яких один масовий був здійснений через телеграм – у січні), підбирання, скидання або повторне використання пароля облікових записів (7), перехоплення смс (3), злам сайту (2), блокування контенту або тимчасове блокування облікових записів у соцмережах (телеграм) тощо.

Нагадаємо, загалом у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів. У 2019 році дослідники задокументували 83 випадки. 

Водночас у 2020 році зафіксовано 188 випадків нападів, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ-людей в Україні. Це майже вдвічі менше, ніж у 2019, коли правозахисники задокументували 369 випадків.

Скриншоти з моніторингової доповіді «Активізм 2021» за січень-березень 2021 року Центру прав людини «Zmina»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status