cs.detector.media
08.04.2021 16:58
72% українців вважають, що в державі немає справжньої політичної еліти — опитування
72% українців вважають, що в державі немає справжньої політичної еліти — опитування
87,2% респондентів погодилися з тезою, що особи при владі не дбають про населення, а 79,9% не вірять, що можуть вплинути на ситуацію в країні.

Такий висновок зробили дослідники Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» за результатами останньої хвилі Національного опитування щодо громадського залучення. Опитування досліджує обізнаність українців щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадянського суспільства, сприйняття реформ й участь у них, — наголосили в Програмі «Долучайся!».

Повідомляється, що польовий етап опитування провела компанія Info Sapiens у грудні 2020 — січні 2021 року. Дослідники опитали у формі інтерв’ю 2040 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах країни (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей).

Дослідники зробили висновок, що серед населення досі наявний низький відсоток довіри до влади. Недовіра розповсюджується і на колективні зусилля українців, додали в Програмі «Долучайся!». Дослідження показало розчарування населення в політичних питаннях. 87,2% респондентів погодилися, що особи при владі не дбають про населення, 83,6% вважають, що думка громадян не має значення для влади, а 79,9% не вірять, що можуть вплинути на ситуацію в країні. Ще 72% українців вважають, що в державі немає справжньої політичної еліти. 84,9% згодні з тим, що коли людина досягає вищих ешелонів влади, то починає використовувати свій статус для особистого збагачення. Також 67,8% хотіли б бачити при владі сильного лідера.

Під час останньої хвилі опитування респондентів також запитали про їхні цінності, переконання та ставлення до життя. За результатами опитування, на думку українців, гарного громадянина визначають знання своїх прав та здатність їх захищати (91,7%), дотримання правил і законів (92,0%) та хороше знання історії своєї країни (89%). Також поширеною є думка, що гарні громадяни залишаються вдома під час хвороби (89,8%). Дещо нижчі показники в необхідності повідомляти про відомі випадки корупції та інші порушення (69,4%) та  активну участь в діяльності громадських організацій та ініціатив (59,7%).

Більшість респондентів готові брати повну відповідальність за своє здоров’я (62,3%). Однак більше третини українців вважає, що держава повинна докласти певних зусиль, щоб забезпечити громадян освітою (37,8%), добробутом (45,8%), освітою дітей (47,4%) або працевлаштуванням (43,1%).

Дослідники відзначили тенденцію українців прагнути до більшої свободи та верховенства права. 60% не готові жертвувати свободою заради більшої безпеки та благополуччя. Половина опитаних (47,8%) погоджуються з тим, що українці повинні дотримуватися правил і законів навіть у найскладніших ситуаціях. 71,6% віддають перевагу конкуренції, оскільки вона стимулює людей працювати більше та бути інновативними.

Більшість респондентів (52,7%) згодні, що успіх більше залежить від удачі та зв’язків, аніж від важкої роботи. 51,8% вважають, що одні люди можуть стати багатшими лише за рахунок інших. Протилежну позицію мають 42,1%, які переконанні, що суспільного багатства з часом може вистачити на всіх.

«Недовіра затьмарює колективні зусилля українців. Половина респондентів (50,5%) погоджуються з тим, що іншим людям не можна довіряти. Думку про те, що кожен повинен піклуватися про спільні інтереси, поділяють лише 32,8% українців, а 62,2% переконані, що на першому місці мають бути саме особисті інтереси», — зазначили дослідники.

Лише 1% українців вважають себе повністю соціально захищеним, а найбільше на думку респондентів дискримінації зазнають пенсіонери (52%). 65% не вважають себе частиною групи, що зазнає дискримінації, 10% готові безумовно підтримати осіб, що зазнають її.

Нагадаємо, дослідники також встановили, що українці добре обізнані про види громадської активності, але майже не беруть участь у ній.

Скриншоти презентації результатів опитування Програми сприяння громадській активності «Долучайся!»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status