cs.detector.media
10.03.2021 16:35
Правоохоронці об’єднали справи про погрози рідним Шабуніна
Правоохоронці об’єднали справи про погрози рідним Шабуніна
В Офісі генпрокурора додали, що суд зобов’язав їх розглянути клопотання Шабуніна щодо об’єднання двох проваджень.
Офіс генерального прокурора повідомив, що 24 лютого 2021 року об’єднав кримінальні провадження про погрозу вбивством матері голови «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та батькам його дружини, яким у Рівному та Києві підклали під житло пристрої, схожі на вибухові. Про це 10 березня пише «Радіо Свобода».

В Офісі генпрокурора додали, що 9 лютого Святошинський районний суд Києва зобов’язав їх розглянути клопотання Шабуніна щодо об’єднання двох кримінальних проваджень.

«З огляду на те, що працівниками Офісу генерального прокурора не здійснювалися повноваження прокурора у формі процесуального керівництва у зазначених кримінальних провадженнях, до Святошинського районного суду м. Києва спрямовано заяву в порядку ст. 380 КПК України про надання роз’яснення щодо виконання відповідної ухвали суду», — повідомив Офіс генпрокурора у відповідь на запит «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 30 грудня 2020 року в Рівному біля квартири матері голови правління ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна знайшли саморобний вибуховий пристрій. Вже 31 грудня подібний пристрій знайшли під дверима квартири батьків дружини пана Шабуніна в Києві.

У ніч на 23 липня в селі Гнідин Київської області невідомі підпалили будинок Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Поліція Київської області заперечила, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Українська і світова спільнота активно зреагувала на подію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Загалом у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів. Для порівняння, у 2019 році задокументовано 83 випадки.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status