cs.detector.media
26.02.2021 12:59
В офіс Фундації Dejure прийшла поліція, нібито щоб скласти протокол про конфлікт інтересів на Романа Маселка
В офіс Фундації Dejure прийшла поліція, нібито щоб скласти протокол про конфлікт інтересів на Романа Маселка
За словами Романа Маселка, правоохоронці прочитали половину протоколу, не взявши в нього пояснень. Сам протокол йому не вручили.

26 лютого близько 12:00 до офісу Фундації Dejure потрапили представники Національної поліції, — повідомили на фейсбук-сторінці громадської організації.

«Щонайменше 5 співробітників поліції намагаються потрапити до нашого офісу. Офіційні причини дві: хочуть поговорити з Романом Маселком (члена правління організації — ЗЗ) і скористатись нашим туалетом. Неофіційні причини наразі невідомі», — йдеться в дописі.

Спілкування з правоохоронцями транслювали у фейсбук. В офіс ГО зайшли двоє чоловіків. На той час в офісі організації перебував Віталій Шабунін, голова правління та співзасновник ГО «Центр протидії корупції». Він зустрів двох гостей і провів до Романа Маселка. Один із гостей представився як Віталій Сергійович Геращенко, старший оперуповноважений Управління стратегічних розслідувань в місті Києві Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Другий чоловік представився й показав документи Романові Маселку, однак із відео ідентифікувати його не видається можливим. 

Згідно з відео, Віталій Геращенко сказав, що правоохоронці прибули, щоб ознайомити Романа Маселка з матеріалами справи щодо порушення ним ст. 28 закону «Про запобігання корупції», за що передбачена адміністративна відповідальність. Пану Маселку повідомили, що він мав конфлікт інтересів під час голосування в Громадській раді доброчесності за висновок про недоброчесність судді Окружного адміністративного суду Києва Тетяни Скочок, — написав присутній під час розмови Степан Берко, менеджер з адвокації Фундації Dejure. Віталій Геращенко сказав, що адміністративний протокол на пана Маселка складений і далі його направлять на розгляд у суд. 

Згідно з озвученими правоохоронцем уривками протоколу, суддя Скочок розглядала справу, у якій фігурував Роман Маселко. Натомість під час голосування за висновок у ГРД він не заявив про конфлікт інтересів, що є порушенням згаданого закону. Роман Маселко сказав, що навіть не знав про цю справу, а тим більше не мав мети помститися. Він додав, що не пам'ятає, чи голосував конкретно за згаданий висновок, яких розглянуто близько сотні. Роман Маселко вважає ситуацію спробою дискредитувати його й назвати корупціонером.

Ліворуч на фото Роман Маселко. Праворуч на фото (зліва направо) Один із правоохоронців, Віталій Шабунін, Віталій Геращенко. Скриншот із трансляції зі сторінки Фундації Dejure

Роман Маселко звернув увагу, що правоохоронці ймовірно дізналися точне місце його перебування в незаконний для адміністративного процесу спосіб стеження. Правоохоронці заперечили незаконність своїх дій і пояснили, що знайшли пана Маселка за допомогою публічно доступної інформації та «оперативного везіння». 

Роман Маселко також зауважив, що правоохоронці ніби поспішали. Згідно з відео, вони не зачитали протокол до кінця й не вручили йому жодних документів. Такий поспіх, як вважають у ГО, пов'язаний із «контекстом по Стерненку». Напередодні, 25 лютого, в етері телешоу «Право на владу» засудженого активіста «активно захищав» Михайло Жернаков, співзасновник і голова правління Фундації Dejure. На цьому він наголосив у коментарі «ЗМІ для змін». Крім того, Dejure співорганізовує акцію на підтримку активіста Сергія Стерненка та судової реформи, яка має відбутися 27 лютого під Офісом президента. 

Пізніше на сайті представники Фундації докладно описали своє бачення ситуації. Зокрема, описали події, трактовані правоохоронцями як конфлікт інтересів. Згідно з текстом, у травні 2020 року Роман Маселко надіслав запит до Печерського райсуду, щоб дізнатись, як суддя Руслан Козлов тричі поспіль став головою цього суду попри пряму заборону законодавства робити це більше двох разів підряд.

«Печерський райсуд відмовився надати цю інформацію, а Роман Маселко оскаржив цю відмову до Окружного адміністративного суду. Справа за авторозподілом потрапила до судді Тетяни Скочок, яка у письмовому провадженні відмовила Маселку в позові. Це означає, що суддя навіть не викликала сторони до суду і просто відмовила у позові», — зауважили в Dejure.

«ЗМІ для змін» звернувся за коментарем до пресслужби Департаменту стратегічних розслідувань НП, наразі відповіді немає. На фейсбук-сторінці Департаменту нашій журналістці написали, що нададуть відповідь на запит.  

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський районний суд Одеси визнав громадського активіста та блогера Сергія Стерненка та Руслана Демчука винними у справі про викрадення у 2015 році Сергія Щербича, депутата Комінтернівської районної ради Одещини. Обвинуваченим призначили по 7 років і 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Їх затримали у залі суду та відправили до СІЗО Одеси. Судовий процес тривав 5 років.

Сергій Стерненко вини не визнав і повідомив про намір оскаржити вирок. Він вважає справу «політично вмотивованою розправою від Труханова»Адвокати активіста за підтримки низки народних депутатів клопотали про переведення Стерненка в СІЗО Києва. Їм відмовили, однак, за словами захисників, із міркувань безпеки Сергій Стерненко перебуватиме в окремій камері.

Справа викликала значний суспільний резонанс. У містах України пройшли акції на підтримку Сергія Стерненка, подекуди із затриманнями мітингувальників. Позицію висловили громадські організації у спільній заявіЗаяви щодо ситуації зробили й народні депутати, однак акценти в них розставлені різні.

Фото зі сторінки Фундації Dejure

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status