cs.detector.media
11.02.2021 13:05
Інтернет Асоціація України: законопроєкт про СБУ несе ризики цензури і незаконного поширення персональних даних
Інтернет Асоціація України: законопроєкт про СБУ несе ризики цензури і незаконного поширення персональних даних
Необхідні правки вже опрацьовані і подані авторам законопроєкту №3196-д.

10 лютого під час пресконференції представники парламенту і громадянського суспільства висловили занепокоєння щодо положень законопроєкту, зокрема щодо норм збору інформації в провайдерів, обмеження доступу до інтернет-ресурсів, анулювання ліцензій за поданням СБУ.

Нагадаємо, законопроєкт №3196-д про внесення змін до закону «Про Службу безпеки України», Верховна Рада ухвалила в першому читанні 28 січня 2021 року. Попри важливість самого кроку реформування СБУ, громадськість заявила, що проєкт містить ризики для прав та свобод людини. 

Заступник голови комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко зауважив:

  1. Положення про збір інформації у провайдерів і операторів телекомунікацій прописані не чітко. Застосування закону в нинішньому вигляді несе ризики незаконного поширення персональних даних користувачів.
  2. Усі заходи, які стосуються втручання у функціонування телекомунікаційних мереж (у тому числі обмеження доступу до інформаційних ресурсів) мають здійснюватися виключно за ухвалою суду.

За його словами, він зібрав, опрацював і подав необхідні правки авторам законопроєкту.

Агресія РФ проти України загострила проблему безпеки в Інтернеті, зробивши он-лайн-середовище ареною гібридної війни, — зауважив голова правління ІнАУ Анатолій Пятніков. «У цих умовах у деяких посадовців, силовиків і законодавців виникає спокуса змістити баланс між свободою і безпекою в Інтернеті і за рахунок свободи підсилити регулювання, впровадити блокування контенту, використовуючи досвід РФ та інших авторитарних держав».

Прибрати невластиві економічні функції СБУ — важлива справа, — зауважила голова Ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова. Однак «не треба, використовуючи цей лозунг, нав’язувати позасудове блокування ресурсів і зняття інформації з каналів зв’язку без суду та слідства». За її словами, потрібен закон, який дозволить громадянам України відчувати себе захищеними в питаннях свого особистого життя і персональних даних.

Голова правління ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук зазначила, що за даними правозахисних організацій, СБУ залишається одним з найбільших порушників прав людини. Ризики порушень загострюються тим, що законопроєкт не передбачає ефективного громадського контролю за СБУ.

Голова Комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв заявив, що наразі сутність реформи — перетворення СБУ на КГБ, адже основною метою діяльності спецслужби в разі реалізації цих змін буде політична цензура. «Яка б не була цензура в інтернеті технічно, вона зараз неможлива, тому що обійти її може будь-хто, поставивши засіб обходу. Але самі ці засоби обходу можуть бути шпигунськими. Цензура неефективна технічно, але затратна. Не зрозуміло, навіщо це робити, крім «розпилу» бюджету», — зауважив він.

Фото Ірини Семеняки

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status