cs.detector.media
08.02.2021 16:25
Громадські організації закликали президента ветувати закон «проти викривачів»
Громадські організації закликали президента ветувати закон «проти викривачів»
Автори заяви стурбовані нормами законопроєкту №3450, ухваленого парламентом у другому читанні 4 лютого.

Законопроєкт №3450 попри низку прогресивних норм звужує права викривачів і послаблює їхній захист, суперечить самому визначенню «викривач» і не передбачає чітких гарантій анонімності каналів, — наголосили громадські організації в заяві на сайті «Трансперенсі Інтернешнл Україна». На момент публікації її підписали представники 20 організацій, серед яких Blueprint for Free Speech, Центр протидії корупції, Міждисциплінарний науково-освітній центр щодо протидії корупції в Україні (ACREC), Центр політико-правових реформ, ГО «Автомайдан», Інститут законодавчих ідей, Лабораторія цифрової безпеки, Інститут масової інформації та інші.

Підписанти заяви звернули увагу, що правки, прийняті у залі парламенту, принципово змінили закон. Тепер він перекладає на викривача «тягар доведення фактів вчинення корупційного правопорушення», що суперечить процесуальним стандартам доказування та самій концепції інституту викривачів.

 

«Викривач має "достеменно" знати та підтвердити факти корупційного правопорушення і передавати таку інформацію саме керівнику установи, в якій працює. При цьому викривач також має "достеменно" знати, що керівник не причетний до цього правопорушення. Окреме питання до самої концепції внутрішніх каналів. Це суттєво обмежує викривача, суперечить первинному визначенню цього поняття та нівелює існування внутрішніх каналів повідомлення», — йдеться в заяві.

Також, за словами громадських активістів, правки передбачають, що викривач має пояснити, звідки йому відомі дані про вчинене правопорушення.  Це суперечить базовим принципам захисту джерел інформації та фактично є неможливим, оскільки сам викривач і є джерелом інформації про корупцію. Усі ці вимоги до викривачів і поданих повідомлень можуть слугувати додатковим виправданням для отримувачів повідомлень щодо їх ігнорування.

«Загалом такі ініціативи депутатів не відповідають міжнародним стандартам і найкращим практикам, спотворюють ідею попередньо підготовленого законопроєкту. Правки порушують принцип верховенства права, створюючи "правову невизначеність", породжують колізії з іншими законами України», – резюмували заявники.

Громадські організації закликали президента застосувати вето на закон і повернути його на доопрацювання Верховній Раді. 

Інфографіка «Трансперенсі Інтернешнл Україна»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status