cs.detector.media
08.12.2020 11:20
Обвинувачені в нападі на активіста Устименка вийшли на волю в залі суду
Обвинувачені в нападі на активіста Устименка вийшли на волю в залі суду
Захист обвинувачених і сам Віталій Устименко планують подавати апеляцію на судовий вирок.

7 грудня колегія судів Приморського районного суду Одеси визнала Станіслава Руденка і Юрія Гаврилюка, обвинувачених у нападі на активіста Віталія Устименка, винними в хуліганстві (частина 4 статті 296 Кримінального кодексу України). Про це повідомило видання Zmina. 

Руденка також визнали винним у зберіганні зброї: під час затримання в нього знайшли 30 набоїв різних калібрів. Обвинувачені отримали чотири роки в’язниці: після двох років, проведених у слідчому ізоляторі, ще два роки вони відбуватимуть умовно. Тож їх звільнили в залі суду.

Обвинувачення і Віталій Устименко наголошували на замовності нападу. Судді вирішили, що доказів замовності злочину обвинувачення не надало в достатньому обсязі, і змінили кваліфікацію із замаху на навмисне вбивство.

У порядку апеляції захисники обвинувачених намагатимуться зняти з клієнтів будь-яку провину, а потерпілий — доводити, що покарання є занадто м’яким, а кваліфікація неправильною.

Справу по суті почали розглядати у червні 2019 року.

Нагадаємо, 5 червня 2018 року в Одесі біля філії Національної суспільної телерадіокомпанії України двоє невідомих напали з ножем на громадського активіста, лідера місцевого осередку «Автомайдану», ведучого програми «Тема дня» Віталія Устименка. Він отримав ножове поранення стегна та потрапив до лікарні.

Коаліція РПР 5 червня звернулася до Національної поліції України з вимогою забезпечити особисту охорону Віталію Устименку у зв’язку з загрозою його життю та здоров’ю, а також швидке, повне та неупереджене розслідування факту вчинення нападу на нього.

Того ж дня поліція оприлюднила фото підозрюваних у нападі на Віталія Устименка.

18 червня редактор херсонського видання «Мост» Сергій Нікітенко повідомив, що його побили ті самі чоловіки, які 5 червня в Одесі напали з ножем на ведучого програми «Тема дня» та активіста Віталія Устименка.

22 червня Устименко повідомив, що йому надали держохорону, а 14 серпня — що охорону знято.

Руденко і Гаврилюк були затримані у вересні 2018 року – через три місяці після нападу на Устименка. Вони повністю заперечували свою провину в злочині й стверджували, що не нападали на активіста.

Фото: Максим Пшибишевський 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status