cs.detector.media
28.09.2020 16:22
Високий представник ЄС звернув увагу на значний вплив олігархів на українські медіа
Високий представник ЄС звернув увагу на значний вплив олігархів на українські медіа
Він також назвав «сміливою» роботу антикорупційних ГО України.

Іспанський політик Жозеп Боррель резюмував свій перший візит в Україну після обрання 1 грудня 2019 року високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки. Він розповів, про що говорив із президентом Володимиром Зеленським.

Жозеп Боррель не оминув питання громадського сектору та медіа. Зокрема він зазначив, що спілкувався з керівником ГО «Центр протидії корупції». «Ці сміливі громадяни йдуть на особистий ризик у боротьбі проти корупції. Віталій Шабунін, керівник ЦПК, розповів мені, як у липні спалили його будинок. Слід ретельно розслідувати такі напади», — наголосив політик.

Олігархи досі зберігають значний вплив і володіють більшістю національних телеканалів, зазначив Жозеп Боррель. «Свобода інформації є киснем демократії, а незалежні медіа мають вирішальне значення в зусиллях України щодо забезпечення стійкого інформаційного простору та активного громадянського суспільства», — резюмував він.

Загалом високий представник зробив висновок, що в нього на меті примножувати зусилля, «аби підтримка Євросоюзу могла призвести до значних змін на краще для населення України та перспектив миру в регіоні».

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Поліція Київської області заперечила, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Загалом за перше півріччя 2020 року правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів.

Фото: president.gov.ua

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status