cs.detector.media
18.09.2020 19:01
Верховний суд заявив, що плівки голови ОАСК Вовка заподіяли значної шкоди судовій владі
Верховний суд заявив, що плівки голови ОАСК Вовка заподіяли значної шкоди судовій владі
За версією слідства, кілька суддів на чолі з головою ОАСК мали на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

Пленум Верховного суду ухвалив заяву щодо записів, зроблених, за інформацією НАБУ, у кабінеті голови Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) Павла Вовка.

Про це повідомляє пресслужба суду у Facebook.

«Тільки для захисту прав і свобод людини суддя може і повинен використовувати свої повноваження. І саме для цього судді отримують свою незалежність, яка не є ані привілеєм, ані шляхом до збагачення», – йдеться у заяві Пленуму Верховного Суду.

Пленум «змушений констатувати, що судовій владі нанесено значної шкоди від змісту записів», зроблених, за інформацією НАБУ, у кабінеті Павла Вовка.

«Це несе в собі ризик серйозного порушення цінностей, на яких будується незалежний і справедливий суд, та зводить нанівець щоденні зусилля тисяч суддів з підвищення довіри громадян до суду», – зазначається у заяві.

«Компетентність, етичність, доброчесність, нульова толерантність до корупції, недопущення зовнішнього або внутрішнього втручання, відмова від особистих зв’язків, непрозорих процедур та телефонного права – це стовпи, на яких будується справедливий суд», – наголошує Верховний Суд.

Пленум Верховного Суду звернувся до всіх суддів: «Усіма своїми діями та вчинками як у судовому процесі, так і поза його межами демонструвати високі стандарти правосуддя та етичної поведінки, незалежність і неупередженість у прийнятті рішень, підтверджуючи таким чином вірність присязі судді».

Як повідомлялося, 17 липня детективи НАБУ провели обшуки в приміщеннях ОАСК і Державної судової адміністрації. Були оголошені підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'яти суддям цього суду, а також голові ДСА Зеновію Холоднюку.

За версією слідства, зазначені особи діяли в рамках злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

21 липня в НАБУ повідомили, що в рамках кримінального провадження на допит викликано 10 підозрюваних. Водночас в ОАСК заявляли, що не можуть передати кільком своїм суддям повістки на допити в НАБУ, тому що всі вони зараз у відпустках.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status