cs.detector.media
28.08.2020 11:11
Стерненко поскаржився Комісії з журналістської етики на NewsOne
Стерненко поскаржився Комісії з журналістської етики на NewsOne
КЖЕ вже відібрала для розгляду скаргу активіста.

Блогер та активіст Сергій Стерненко поскаржився Комісії з журналістської етики на телеканал NewsOne, ведучі та гості якого називали його «вбивцею», «наркоторгівцем», «підозрюваним у злочині». Про це 27 серпня повідомило адвокатське об'єднання «Міллер», яке подало скаргу від імені пана Стерненка.  

КЖЕ попросили перевірити відповідність поширеної інформації журналістським стандартам, передбаченими статтями 4, 6, 9, 10 та 12 Кодексу журналістської етики (щодо права громадськості на повну та об’єктивну інформацію; відокремленості фактів, суджень та припущень одне від одного у матеріалах; та збалансованої представленості точок зору тих, хто став об’єктом журналістської критики).

Зокрема, захисники активіста кажуть, що 8-29 травня 2020 року журналістські стандарти порушили ведучі Діана Панченко, Руслан Коцаба та В’ячеслав Піховшек.

«На момент поширення інформації, як і станом на сьогодні, не було обвинувального вироку. Окрім того, в одному з кримінальних проваджень по тому ж факту нападу на Сергія, він має статус потерпілого. Більше того, такі висловлювання, як "вбивця і людина, яка кришувала наркотики", "зарізав людину", "наркоторгівець" тощо – явно свідчать про упередженість ведучих, які звинувачують особу у вчиненні злочину. Вони навіть не намагались подати інформацію про події чи особу збалансовано», – йдеться в повідомленні.

У компанії «Міллер» також вважають, що твердження ведучих та гостей їх програм є «фактично передачею однієї точки зору про певні події».

Комісія з журналістської етики 26 серпня повідомила, що відібрала для розгляду скаргу Сергія Стерненка, а також – скаргу Ромського Правозахисного Центру та Євгенії Генової до телеканалу «НТН», скаргу Наталії Сандецької до сайту Kolomyia.today, скаргу Лариси Білак до газети «Рідний край» та журналістки Емілії Слюсар.

Як писав ДМ, Солом’янський районний суд Києва 8 липня 2019 року прийняв позовну заяву активіста Сергія Стерненка проти телеканалу NewsOne та Андрія Портнова, ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича. Андрій Портнов в ефірі програми «Епіцентр української політики» сказав, що активіст «вчинив умисне вбивство особливо небезпечним способом в центрі міста Одеса». Активіст подав позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

15 червня 2020 року Шевченківський районний суд Києва відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Підозрювавний оскаржив запобіжний захід, але в другій інстанції йому відмовили.

23 червня 2020 року Печерський суд Києва скасував підозру в нападі на Сергія Стерненка Івану Кузнецову, вручену йому посмертно.

Натомість 25 червня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у справі. Пізніше Сергій Стерненко написав, що розслідування третього нападу на нього призупинили.

Шевченківський райсуд Києва 17 линя 2020 року відмовив в арешті Олександра Ісайкула. Суд вважає, що Олександр Ісайкул мав злочинний умисел заподіяти шкоду Сергію Стерненку, а не порушувати громадський порядок. Тому підозра в хуліганстві, на думку суду, необґрунтована.

6 серпня 2020 року суд змінив запобіжний захід активісту з цілодобового на нічний домашній арешт.

13 серпня Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status