cs.detector.media
26.08.2020 14:27
«Для нас завдання мінімум і оптимум — до кінця року “ВзаємоДія” має запрацювати», — держсекретар Кабміну
«Для нас завдання мінімум і оптимум — до кінця року “ВзаємоДія” має запрацювати», — держсекретар Кабміну
Єдина онлайн-платформа стане сервісом для проведення державних конкурсів для організацій громадянського суспільства, підписання петицій, організації громадських обговорень і загалом комунікації з владою.

Про це розповів «Громадському простору» в інтерв’ю Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України, керівник робочої групи з підготовки Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021–2025 роки.

«ВзаємоДію» презентували на початку серпня в Мінцифри. «Використовуючи електронні сервіси, ми хочемо спростити процедури взаємодії, зробити їх більш відкритими та зрозумілими. Зокрема, у тих самих конкурсах зможуть взяти участь більше громадських об’єднань, що підвищить конкуренцію та якість самих проєктів, — зазначив Олександр Ярема. — Важливо спробувати зібрати все, що уряд робить для громадянського суспільства, на одному ресурсі. Щоб громадяни, організації знали, що заходячи на цю платформу, вони можуть підписати петицію, організувати якесь громадське обговорення, долучитися до розробки якоїсь політики чи взяти участь в якомусь конкурсі».

Платформа «ВзаємоДія» також міститиме інформацію про реалізацію нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, яку наразі уряд розробляє спільно з представниками громадського сектору.

Нагадаємо, Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні — урядовий документ, який складається на 5-річний термін. У 2020-му збігає термін актуальної; у липні уряд затвердив план заходів на рік для реалізації Стратегії.

Громадський сектор вважає, що в основу нової Стратегії мають увійти напрацювання більше 100 ГО, відображені в «Карті правових реформ громадянського суспільства». «Карту» презентували в червні 2020 року, упродовж липня тривало її обговорення в регіонах.  

Прем'єрміністр Денис Шмигаль заявив, що формування ефективного громадянського суспільства — ключовий виклик для нього. Голова Кабміну публічно підтримав пропозицію щодо участі громадськості в розробці та реалізації нової Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

Про переваги конкурсних процедур для ОГС і переведення механізму в онлайн-простір «Детектору медіа» розповіли першопрохідці конкурсів у громадському секторі і державній владі.

Фото: Громадський простір

 

 

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status