cs.detector.media
28.07.2020 10:11
Медіарух‌ ‌закликає розслідувати ‌спроби‌ ‌суддів‌ ‌ОАСК‌ ‌‌отримати‌ ‌доступ‌ ‌до‌ ‌телефону‌ ‌журналістки‌ ‌Моторевської‌ ‌
Медіарух‌ ‌закликає розслідувати ‌спроби‌ ‌суддів‌ ‌ОАСК‌ ‌‌отримати‌ ‌доступ‌ ‌до‌ ‌телефону‌ ‌журналістки‌ ‌Моторевської‌ ‌
На‌ ‌«плівках‌ ‌Вовка»‌ ‌фігуранти‌ ‌обговорювали‌ ‌використання‌, ‌ймовірно‌, ‌протиправних‌ ‌методів‌ ‌здобуття‌ ‌такої‌ ‌інформації,‌ ‌без‌ ‌відповідного‌ ‌рішення‌ ‌суду.‌ ‌ ‌

Нещодавно із оприлюднених Національним антикорупційним бюро матеріалів слідчих дій, у яких записані розмови керівництва Окружного адміністративного суду Києва, стало відомо, що голова ОАСК Павло Вовк та його заступник Євгеній Аблов намагались отримати доступ до телефону журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка зробила розслідування про Аблова. 

Як вивпливає із «плівок», фігуранти записів намагалися дізнатися з ким розмовляла телефоном журналістка «Слідства.Інфо» Євгенія Моторевська використовуючи, з високою ймовірністю, протиправні методи здобуття такої інформації, без відповідного рішення суду. 

Як пише «Слідство.Інфо», керівники суду зацікавилися даними про контакти журналістки після того, як Моторевська підготувала матеріал про святкування Абловим дня народження в ресторані «VaBene» в центрі Києва 13 квітня 2019 року. За даними НАБУ, після виходу матеріалу Євген Аблов питав у Павла Вовка, чи можливо отримати дані про дзвінки журналістки за 13 квітня й кількома днями раніше.  

Медіарух засуджує будь-які спроби незаконного стеження за журналістами. Подібна діяльність посадових осіб суду не має нічого спільного зі здійсненням неупередженого і справедливого правосуддя, тому закликаємо українські органи правопорядку до невідкладного та прозорого розслідування цього факту й притягнення винних осіб до відповідальності.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Нагадаємо, 17 липня НАБУ та САП повідомили про підозри суддям Окружного адміністративного суду Києва та пов’язаним з ними особам у вчинені низки злочинів. На оприлюднених НАБУ записах фігуранти справи обговорюють можливість дістати доступ до телефону журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської.   

Громадські організації вимагають від президента запустити ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, бо судді ОАСКу, за їх словами, зловживають повноваженнями, допомагають посадовцям уникати відповідальності та мають тісні зв'язки з політиками.

Фото: Слідство.Інфо

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status