cs.detector.media
17.07.2020 16:26
Справа Стерненка: суд відмовив в арешті Ісайкула через неправильно сформульовану підозру
Справа Стерненка: суд відмовив в арешті Ісайкула через неправильно сформульовану підозру
Шевченківський райсуд Києва вважає, що Олександр Ісайкул мав злочинний умисел заподіяти шкоду Сергію Стерненку, а не порушувати громадський порядок. Тому підозра в хуліганстві, на думку суду, необґрунтована.

Про це повідомляє «Українська правда», посилаючись на рішення суду від 23 червня, оприлюднене 13 липня.

Суддя Віталій Циктіч зазначає, що хуліганство — це грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Натомість у підозрі зазначено, що метою нападу було залякування Сергія Стерненка та намагання утримати його від активних громадських дій, що мало призвести до залякування інших громадських активістів від вчинення аналогічних активних дій.

Про «нехуліганські» мотиви говорять й інші обставини злочину — вважає суд.

Як наслідок, через необґрунтованість підозри суддя відмовився обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді арешту.

Нагадаємо, Олександр Ісайкул наразі переховується. За словами слідчого, його оголосили у міжнародний розшук.

Сергій Стерненко прокоментував рішення суду в дописі на фейсбуці: «Я одразу казав що кваліфікація неправильна, і це може стати в подальшому причиною непритягнення його до відповідальності».

Суддя Шевченківського суду Циктіч відмовився застосовувати запобіжний захід до мого нападника Олександра Ісайкула (по...

Опубликовано Сергій Стерненко Пятница, 17 июля 2020 г.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

15 червня 2020 року Шевченківський районний суд Києва відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Підозрювавний оскаржив запобіжний захід, але в другій інстанції йому відмовили.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради знайшла недоліки в розслідуваннях нападів на активістів, зокрема й на Сергія Стерненка.

23 червня 2020 року Печерський суд Києва скасував підозру в нападі на Сергія Стерненка Івану Кузнецову, вручену йому посмертно.

Натомість 25 червня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у справі.

Пізніше Сергій Стерненко написав, що розслідування третього нападу на нього призупинили.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status