cs.detector.media
16.07.2020 10:25
Денісова заявила про тиск на свободу слова та активістів з боку РФ через новий законопроєкт про екстремізм
Денісова заявила про тиск на свободу слова та активістів з боку РФ через новий законопроєкт про екстремізм
Державна Дума РФ у першому читанні ухвалили законопроєкт, яким пропонує прирівняти до екстремізму заклики на підтримку територіальної цілісності України.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що цим законопроєктом Росія вирішила посилити утиски свободи слова, тиск на міжнародну спільноту та громадян України, які живуть в окупованому Криму. Про це вона 15 липня написала на своїй сторінці в Facebook.

«Зазначений проєкт передбачає, що РФ матиме право вимагати екстрадиції будь-кого на її територію, чиї дії або висловлювання на думку окупанта загрожують територіальній цілісності та суверенітету Росії. В зону ризику потрапляє кожен хто скаже, що Крим – це Україна», – повідомила пані Денісова.

Вона закликала міжнародних партнерів підтримувати Україну у відновленні територіальної цілісності та непорушності міжнародно визнаних кордонів.

Як писав ДМ, 5 червня 2020 року прокуратура Криму повідомила, що спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, у якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території тимчасово окупованого півострова. У кримінальних провадженнях прокуратури зафіксовані факти переслідування журналістів та їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації з боку окупаційної російської влади.

22 червня 2020 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 10 громадянських журналістів, учасників ініціативи «Кримська солідарність» заарештували та утримують у РФ або окупованому Криму. А саме: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева, Ернеса Аметова, Нарімана Мемедемінова.

23 чеврня «Кримська правозахисна група» звернулася до представників країн-учасниць ОБСЄ з проханням посилити тиск на Росію, щоб Москва припинила блокувати українські незалежні ЗМІ та інші обмеження свободи слова в окупованому Криму. За даними «Кримської правозахисної групи», окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму. А в 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Крім того, вісім провайдерів у семи населених пунктах повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів та дві соціальні мережі.

1 липня Уповноважена Верховної Ради України прав людини Людмила Денісова закликала голову Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшара Халіта Чевіка фіксувати обмеження доступу до незалежних ЗМІ в окупованому Криму.

Фото: Reuters

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status