cs.detector.media
26.05.2020 14:22
Коаліція РПР закликає народних депутатів не допустити приховування статків посадовців через їхніх дітей
Коаліція РПР закликає народних депутатів не допустити приховування статків посадовців через їхніх дітей
Експерти вбачають корупційні ризики у внесенні змін до закону «Про запобігання корупції».

Йдеться про законопроєкт №3355-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства».

У своїй заяві Коаліція «Реанімаційного пакету реформ» пояснює, що нинішня норма закону «Про запобігання корупції» щодо декларування майна та доходів посадовців і членів їхніх сімей дозволяє виявляти факти їх незаконного збагачення. Якщо ж Верховна Рада ухвалить законопроєкт №3355-1, то дозволить виключити з числа членів сім’ї суб’єкта декларування дітей, які з ним не проживають.

«Тобто посадовці отримують можливість, зареєструвавши дитину за іншою адресою проживання, надалі не вказувати в своїх деклараціях придбання квартир, будинків, автомобілів та інших коштовних речей цією дитиною — і в такий спосіб приховувати власне майно. Діти ж не будуть зобов’язані доводити походження коштів, якщо вони не є суб’єктами декларування, – пояснює Коаліція РПР. – Таким чином, публічні службовці отримують широкі можливості для приховування своїх статків, а система електронного декларування, яка є одним із найбільш надійних механізмів стримування розвитку корупції, підривається».

Також, на думку представників РПР, законопроект №3355-1 необґрунтовано звільняє від декларування й інших осіб, які мають реальну можливість використовувати своє становище з корупційною метою:

Проєкт закону №3355-1 уже ухвалений за основу 13 травня. Його розгляд продовжує профільний Комітет з антикорупційної політики. Саме до нього з рекомендаціями відхилити зміни і звертаються експерти Коаліції «Реанімаційного пакету реформ». А нардепів експерти закликають не підтримувати рішення в цілому.

Сайт Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики повідомляє, що наступне засідання заплановане на 1 червня.

Нагадаємо, що ініціаторами законопроєкту виступили 28 депутатів, переважно від «Слуги народу», а також від «Батьківщини», «Європейської солідарності» та «Опозиційної платформи – За життя».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status