cs.detector.media
21.05.2020 18:10
«На нашу роботу карантин ніяк особливо не вплинув» — Шабунін
«На нашу роботу карантин ніяк особливо не вплинув» — Шабунін
«Центр протидії корупції» під час карантину синхронізував застосунки Slack і Trello, щоб ефективніше взаємодіяти з командою онлайн.

Голова правління антикорупційної ГО Віталій Шабунін поділився «карантинними» напрацюваннями для спеціальної рубрики програми «Долучайся!» — «Голос громадянського суспільства в Україні».

Віталій Шабунін розповів, що працювати віддалено організація почала ще за тиждень до оголошення державного карантину. «У нас для цього все було готово — всі процедури, програмне забезпечення, правила роботи. Ми і до цього десь за півроку привчали команду до підходу, що головне результат, а не те, де фізично ти знаходишся. Ми вже давно перевели фіксацію завдань та комунікацію в онлайн. Всі обговорення робочі відбуваються письмово, щоб всі все бачили і були в курсі того, що відбувається», – сказав він.

Попри відсутність глобальних змін у роботі громадських організацій, на думку Шабуніна, головною проблемою для адвокації стало проведення переговорів і зустрічей: «Адвокаційний інструментарій дуже зменшився. Так, старі контакти для адвокації працюють, а нові розбудовувати нові поки ми не можемо. І це, скоріше не про зменшення ефективності нашої роботи. Це скоріше про  неможливість її збільшити. З іншої сторони, зараз комітети ВРУ мають відбуватись онлайн, і це не факт, що стало гірше».

Топовим викликом для громадянського суспільства в Україні після завершення карантину очільник «Центру протидії корупції» вважає зменшення можливостей провести масові заходи.

«Раніше треба було знайти як мотивувати людей, а зараз у них є страх за власне здоров’я, а він набагато сильніший за будь-який мотиватор. І це реальна проблема для громадського сектору, бо раніше страх мобілізованої вулиці був стримуючим фактором для влади. І знову ж таки, тут з’являється проблема пошуку нових варіантів для мобілізації людей он-лайн. Не просто інформувати їх онлайн, а формувати базу прихильників, які будуть робити щось онлайн. Важливість залучення людей нікуди не зникне, просто форма тепер зміниться. На краще чи ні — покаже життя», прокоментував він.

Щодо взаємодії громадського сектору з владою Віталій Шабунін зазначив, що «поле спілкування» вже змінилося: «Те вікно комунікації з владою, яке було восени, — ми ним скористались максимально. Зараз працює стара гра: позитивне адвокатування і публічний тиск. Позитивне адвокатування йде таким чином: "Друзі, зробіть ось так. Від цього виграє країна ось так, а ви політично — ось так". Або "Друзі, не робіть цього, бо від цього країна програє ось так, а ви політично — ось так". І вже коли цей підхід не спрацьовує — використовувати акції прямого публічного тиску».

У рубриці «Голос громадянського суспільства в Україні» журналісти Програми «Долучайся!» публікують експресінтерв’ю з представниками провідних громадських організацій країни. Своїми враженнями щодо діяльності громадського руху під час пандемії вже поділилися представники Української академії лідерства, VoxUkraine, Центру «Нова Європа» й інших потужних ОГС.

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status