cs.detector.media
27.04.2020 17:42
СБУ завершила досудове розслідування у справі Катерини Гандзюк (ДОПОВНЕНО)
СБУ завершила досудове розслідування у справі Катерини Гандзюк (ДОПОВНЕНО)
Служба безпеки України завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк.

Про це 27 квітня повідомляє пресслужба відомства.

«Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримують заслужене покарання», ‒ заявив голова СБУ Іван Баканов.

Владислава Мангера підозрюють у попередній змові з Олексієм Левіним для організації нападу на Катерину Гандзюк, унаслідок якого вона померла. Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.

Слідчі СБУ повідомили підозрюваним, їхнім захисникам, потерпілим та їхнім представникам про завершення досудового розслідування. Усім сторонам надано доступ до матеріалів слідства. Після того, як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, їх буде скеровано до суду для розгляду по суті.

ДОПОВНЕНО: Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «сьогодні справу злили». Вони повідомили, що о 19.00 збираються біля Офісу президента, де вимагатимуть від Володимира Зеленського пояснень. «Саме Володимир Зеленський обіцяв посадити вбивць Каті Гандзюк. Саме Володимир Зеленський привів до влади Ірину Венедіктову, яка всього за 40 днів розвалила справу і тепер діє в інтересах замовників та організаторів вбивства Каті», – йдеться в повідомленні.

Активісти пояснили, що до кінця розслідування залишилося ще три місяці. «Слідчі дії та негласні слідчі дії – незавершені. Не завершили навіть ті слідчі дії, які були ініційовані потерпілими і клопотання по яким були задоволені. Саме передати справу до суду "як є" (без збору додаткових доказів) уже дуже довго просять адвокати одного із замовників вбивства – Владислава Мангера. Розраховуючи, таким чином, на виправдувальний вирок;  ГПУ підтримала вимоги адвокатів Мангера», – зазначається в повідомленні.

Крім того, Олексій Левін та Ігор Павловський не дали свідчень.

«Очевидно, що Мангер домовився з ГПУ на найвищому рівні, щоб отримати гарантії недоторканності саме зараз. Інакше важко пояснити навіщо слідству нехтувати 3-ма місяцями, які залишились для збору доказів і обривати слідчі дії», – сказано в повідомленні спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Нагадаємо, напад на Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, де їй зробили понад 10 операцій. Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада Катерина Гандзюк померла. Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». 

Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

6 листопада 2018 Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. ТСК перевірятиме відомості та хід розслідування правоохоронними органами нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Юрій Луценко на посаді генпрокурора заявляв, що знає прізвище людини, яка замовила напад на громадську активістку Катю Гандзюк.

Журналісти розслідувального проєкту «Слідство.інфо» опублікували відео реконструкції нападу на активістку.

На засіданні Покровського районного суду Дніпропетровської області 3 червня п’ятеро підозрюваних у вчиненні замаху на активістку Катерину Гандзюк визнали свою провину та погодилися на угоду про визнання винуватості. Сторона обвинувачення просила засудити обвинувачених до таких термінів позбавлення волі: Сергія Торбіна – до 6 років і 6 місяців, Микиту Грабчука – до 6 років, В’ячеслава Вишневського та Володимира Васяновича – до 4 років, Віктора Горбунова – до 3 років.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вироки п’ятьом підозрюваним у вчиненні замаху на активістку.

25 липня Генеральна прокуратура України повідомила, що зупинила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна, підозрюваних в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Ключового фігуранта справи, Олексія Левіна, затримали 24 січня 2020 року у Болгарії. 16 березня його екстрадували в Україну.

Фото: СБУ

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status