cs.detector.media
15.04.2020 17:10
Програма House of Europe виділила понад €800 тис. на підтримку культури та креативних індустрій України
Програма House of Europe виділила понад €800 тис. на підтримку культури та креативних індустрій України
Програма House of Europe («Дім Європи») впровадила пакет заходів для допомоги представникам культури та креативних індустрій України в подоланні кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба програми.

«У ці дні ми бачимо як руйнівні наслідки кризи так і, можливо, серйозні скорочення державного бюджету для креативних людей та їх проєктів — сфери, що останнім часом процвітає в Україні. Багато державних та громадських культурних організацій, що виникли за минулі роки, не тільки мали суттєвий вплив на економічний розвиток, вони ще й посилювали позитивний імідж України за кордоном. Цим досягненням наразі загрожують великі ризики», — сказав керівник програми House of Europe Крістіан Дімер.

House of Europe запускає чотири антикризові лінії підтримки, що фінансуються Європейським Союзом:

«Творчі люди та їх ідеї допомагають нам долати цю кризу. ЄС та наші партнери продовжують підтримувати українську культуру аби допомогти подолати численні складності, які вже вплинули на цей сектор. Наша програма “Дім Європи” розробила спеціальний пакет підтримки людей та культурних організацій — як негайну швидку відповідь на цю кризу, аби творці могли залишатися творчими», ‒ розповів глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

У програмі House of Europe уточнили, що обсяг фінансування ЄС розширять, якщо криза триватиме.

Відкриті конкурси на отримання фінансової, організаційної та творчої підтримки стартували 14 квітня. Подати заявки на всі програми можна на тут.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Представники креативних індустрій також закликали уряд і президента не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що зменшення фінансування може призвести до зупинки її роботи, а Україна може залишитися без Суспільного мовника.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що президент Володимир Зеленський проти скорочення видатків на культурну сферу і додаткові кошти шукають.

У неділю, 29 березня, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та Євгенія Кравчук інформували про перегляд змін до державного бюджету.

30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала та відправила на доопрацювання до бюджетного комітету Ради проєкт урядових змін до закону «Про державний бюджет на 2020 рік» № 3279. Цей законопроєкт передбачав, серед іншого, 1,5 млрд грн на Суспільне, 250 млн грн на УКФ, 455 млн грн на держпідтримку кіно, 200 тис. грн на гранти президента для кінодіячів, 0 грн на «патріотичне кіно», 50 млн грн на Український інститут книги.

3 квітня стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив пропозиції Мінкульту щодо менш радикального скорочення видатків на культуру та передав їх до бюджетного комітету Ради. Комітет пропонував, зокрема, залишити 450 млн грн для УКФ, 50 млн грн для «патріотичного кіно», 110 млн грн для Українського інституту книги, збільшити на 3,9 млн грн президентські гранти кінодіячам.

13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2020 рік». Загалом видатки Міністерства культури та інформаційної політики України скорчуються на 7,2 млрд грн, порівняно з видатками Міністерства культури, молоді та спорту. У новому держбюджеті на видатки Мінкульту закладено майже 8,2 млрд грн (проти 15,4 млрд грн у попередньому варіанті бюджету). Частина видатків Мінкульту перейшла до новоствореного Міністерства молоді та спорту України – на його видатки в новому бюджеті на цей рік закладено 2,2 млрд грн.

Фото: House of Europe

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status