cs.detector.media
07.06.2019 17:15
КСУ визнав, що е-декларування активістів суперечить Конституції
КСУ визнав, що е-декларування активістів суперечить Конституції
Конституційний суд України 6 червня ухвалив рішення, яким визнав неконституційними норми закону «Про запобігання корупції», які зобов'язують антикорупційних активістів подавати електронні декларації.

Про це повідомляється на сайті КСУ.

Подання про скасування цієї норми закону подали Уповноважена Верховної Ради з прав людини та 65 народних депутатів.

«Цим рішенням чуд визнав таким, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення пункту 5 частини першої статті 3, абзацу третього частини третьої статті 45 закону № 1700, пункту 2 розділу II "Прикінцеві положення" закону № 1975», – йдеться в повідомленні.

Положення законів визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення, тобто – 6 червня. Рішення є обов’язковим, остаточним та оскарження не підлягає.

Як писав «Детектор медіа», за даними «Укрінформу», Конституційний суд України 6 червня визнав норми закону «Про запобігання корупції», які зобов'язують антикорупційних активістів подавати електронні декларації, неконституційними. Відповідне рішення було ухвалене більшістю суддів

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю Порошенка замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

3 квітня Верховна Рада не внесла до порядку денного та не прийняла законопроекти 8120, 8120-1 та 8209, 8209-1 щодо відтермінування та скасування е-декларування для представників громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.

Фото: Укрінформ

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status