cs.detector.media
12.09.2018 18:05
Е-декларування антикорупційних активістів можуть визнати неконституційним – Денісова
Е-декларування антикорупційних активістів можуть визнати неконституційним – Денісова
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Конституційний Суд України розгляне її подання щодо відповідності українській Конституції норми закону, яка зобов'язує антикорупційних активістів подавати електронні декларації.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Учора надвечір я отримала ухвалу Конституційного Суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми Закону України «Про запобігання корупції», за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад», – написала вона.

На її думку, додаткове навантаження на українців у вигляді декларування суперечить європейським цінностям.

«Очікую, що повний та всебічний розгляд цієї справи Судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян», – додала вона.

Нагадаємо, 13 червня омбудсмен Людмила Денісова направила до Конституційного Суду України подання з вимогою скасувати е-декларування для антикорупційних активістів.

 

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю Порошенка замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

3 квітня Верховна Рада не внесла до порядку денного та не прийняла законопроекти 8120, 8120-1 та 8209, 8209-1 щодо відтермінування та скасування е-декларування для представників громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status