cs.detector.media
09.07.2017 13:01
Порошенко виконав обіцянку щодо розробки змін до е-декларування для активістів. Але «диявол в деталях» - Юрчишин
Порошенко виконав обіцянку щодо розробки змін до е-декларування для активістів. Але «диявол в деталях»  - Юрчишин
Виконавчий директор громадської організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин вважає, що запропоновані Президентом Петром Порошенком проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Петро Порошенко виконав обіцянку і вніс в Верховну Раду України восьмого скликання своє бачення вирішення проблеми прирівняння окремих активістів до держчиновників. Його підхід, підготований групою на чолі з Дмитром Шимківим вчора (7 липня. – Ред.) був презентований ряду громадських активістів, зокрема мені, Віталію Шабуніну, Олександру Сушко, Ірині Бекешкіній, Любі Акуленко. На жаль, ми не отримали матеріали завчасно, тому говорили суто про підхід змін: відкритість НГО (всіх), скасування дискримінації за ознакою сфери діяльності», - повідомив Ярослав Юрчишин.

За його словами, в запропонованих змінах - концептуально підхід правильний, але «диявол в деталях».

«Тому ми надіслали наші пропозиції щодо вдосконалення законопроекту, як і було домовлено на зустрічі. Що з них враховано і що ні - побачимо, коли документи з'являться на сайті парламенту. Тоді оцінимо остаточні пропозиції Президента та висловимо свою позицію від Transparency International Ukraine та продискутуємо в Реанімаційному пакеті реформ», - зазначив він.

Ярослав Юрчишин також підкреслив, що за будь-яких умов ці зміни ще будуть дискутуватися не лише в сесійній залі, а й в експертному середовищі.

«Сьогодні ж варто зазначити - Порошенко своє бачення подав. Так можна бачити в цьому наближення саміту з ЄС, чи нарікати що громадськість не була включена до підготовки (хоча це була наша позиція - ми чекали пропозицій від влади, зважаючи на те, хто став джерелом проблеми). Але крок з боку Президента відбувся, тепер м'яч на полі третього сектору та парламенту», - заявив він.

Ярослав Юрчишин підкреслив, що чекає появи тексту змін та подальшої роботи.

Раніше прес-служба глави держави повідомила, що Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб.

Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом «Про запобігання корупції».

Виконавчий директор громадської організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, як повідомляє прес-служба глави держави, подякував Президенту за таку ініціативу і додав, що це був довгоочікуваний крок.

Водночас глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» у неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Нагадаємо, 24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Глова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду, включивши пропозиції виключити з нього норми, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Закон було підписано Петром Порошенком 27 березня.

28 березня Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала зміни до закону про електронне декларування в Україні. Цього ж дня Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна» закликали українську владу скасувати суперечливі зміни до Закону «Про запобігання корупції».

30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», яким подавати електронні декларації зобов’язали антикорупційних активістів.

У Міністерстві закордонних справ ФРН повідомили, що розраховують на внесення зміни до антикорупційного закону найближчим часом.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганес Ган наголосив, що в ЄС наполягають на виправлення помилок, яких Україна припустилася при ухваленні законодавства щодо протидії корупції.

На фото - Ярослав Юрчишин

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status